SVE BLIŽE HRVATSKOJ

Omikron se širi Europom: Potvrđen u još jednoj zemlji, dok Njemačka i Češka također računaju s nekoliko slučajeva

27.11.2021 u 16:19

Bionic
Reading

Novi soj koronavirusa, omikron, možda je ušao i u Njemačku, dok su u Ujedinjenom kraljevstvu potvrđena dva slučaja. Njemački državni ministar Kai Klose objavio je kako se sumnja da je zaražen putnik koji je došao iz Južne Afrike. Stavljen je u karantenu. I Češka sumnja da imaju prvi slučaj

Dvije osobe u Ujedinjenom kraljestvu pozitivne su na novu varijantu koronavirusa - omikron, potvrdilo je britansko ministarstvo zdravstva.

Sajid Javid rekao je da je britanska zdravstvena agencija otkrila slučajeve u Chelmsfordu u Essexu te Nottinghamu. Rekao je da su slučajevi povezani i da su se dvije osobe samoizolirale zajedno sa svojim kućanstvima, dok se provodi još testova i traženja kontakata, prenosi Dnevnik Nove TV.

"Danas mogu najaviti jednu stvar koju odmah radimo, a to je da provodimo ciljano testiranje i slijed pozitivnih slučajeva u dva područja koja su pogođena. Ako je netko putovao u ove četiri zemlje ili bilo koju drugu zemlju na crvenom popisu u posljednja četiri dana, mora se samoizolirati i testirati PCR testovima", proučio je Javid.

Nova varijanta također je identificirana u Južnoj Africi, Bocvani, Belgiji, Hong Kongu i Izraelu.

  • +8
Covid u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: CONSTANTIN ZINN

Češka čeka rezultate trećeg testiranja kako bi potvrdila da je u njihovu zemlju stigao novi soj koronavirusa. Zaražena osoba boravila je u Namibiji, javlja tn.nova.cz.

Njemački ministar za socijalna pitanja i integraciju u pokrajini Hesse Kai Klose objavio je na društvenim mrežama da je omikron varijanta koronavirusa "vrlo vjerojatno već stigla" u Njemačku jer su mutacije karateristične za tu varijantu otkrivene kod putnika koji je doputovao iz Južne Afrike.

Zagreb: Testiranje na COVID 19 na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/Pixsell

"Sinoć je nekoliko mutacija tipičnih za omikron pronađeno kod putnika koji se vrastio iz južne Afrike", napisao je na Twitteru ministar i dodao da je putnik izoliran u svom domu.

Ako se potvrdi da je putnik zaražen novom varijantom, to će biti prvi slučaj zaraze novim sojem u Njemačkoj.

"Ako ste se prošli tjedan vratili iz južne Afrike, ograničite kontakte i testirajte se", upozorio je Klose.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ