NAPAD NA SLOBODU

Šipuš najoštrije osudio napad na novinara Hrvoja Šimičevića

07.08.2015 u 19:54

Bionic
Reading

Ministar kulture Berislav Šipuš najoštrije je osudio napad na novinara Hrvoja Šimičevića koji je u Rijeci 5. kolovoza izvještavao s tribine na kojoj su žene različitih nacionalnosti govorile o svojim iskustvima u ratu, istaknuvši kako je to napad na slobodu i sigurnost novinara koji rade svoj posao i napad na slobodu izražavanja

Napad na novinara Hrvoja Šimičevića napad je ne samo na pojedinca, već i napad na slobodu izražavanja kao i na slobodu i sigurnost novinara; Šimičeviću su napadači pokušali oduzeti pravo i odgovornost da radeći svoj posao javnost informira o važnim društvenim temama, ističe Šipuš u priopćenju upućenom medijima u petak.

"Želimo društvo u kojem će biti moguće čuti različite glasove - pa i one koji se do sada bili obavijeni šutnjom i marginalizirani, u kojem ćemo istovremeno i u politici i u kulturi svjedočiti međusobnom uvažavanju i toleranciji. Događaj nakon tribine u Rijeci zasigurno nije išao u tom smjeru", ističe ministar kulture.

"Najoštrije osuđujem napad na novinara Hrvoja Šimičevića, jer novinari svoj posao moraju moći obavljati u punoj sigurnosti i autonomiji – sigurnosti radnih prava, ali i zaštiti od napada i kažnjavanja", poručuje Šipuš u priopćenju.

U srijedu 5. kolovoza u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci izvedena je "dokumentarna predstava 'Drugi rat'", u kojoj je pet žena ratnih stradalnica raznih nacionalnosti iz Hrvatske i BiH, govorilo o svojim teškim životnim iskustvima tijekom rata, kada su zbog svoje nacionalnosti ili nacionalnosti svojih muževa bile iseljavane ili protjerane iz svojih domova, a nekima su muževi ubijeni. Priredba je izvedena u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem i Documentom – Centrom za suočavanje s prošlošću.

Ta je manifestacija izazvala prosvjed braniteljskih udruga i navijača Armade. Branitelji su tvrdili da se ne radi o kulturnom nego političkom skupu i provokaciji na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Zbog okupljanja prosvjednika pred HNK, morala je intervenirati policija, koja je prekršajno prijavila deset osoba.

Hrvatsko novinarsko društvo izvijestilo je da je Šimičević, koji je izvještavao s događaja, dobio dva udarca šakom u glavu dok je čekao autobus kako bi se vratio u Zagreb. HND je zaražio da policija što prije nađe onoga tko je napao novinara.