BORBA PROTIV KRIZE

Sinj potiče poduzetništvo s više od pola milijuna kuna

07.12.2010 u 13:14

Bionic
Reading

Gospodarstvo Sinja, alkarskog grada s oko 26 tisuća stanovnika te središta Cetinskog kraja i Dalmatinske zagore, već godinama stagnira uglavnom zbog likvidiranih prijašnjih temeljnih privrednih subjekata, poput predionice i tvornice konca Dalmatinka, Sinjanke, PK Trnovača te inih tvrtki, koje su itekako obećavale budućnost naraštajima tog podneblja

Posljedica je to divlje pretvorbe, najprije tvrtke Trgosirovina, poslije i Autoprijevoza, što je prouzročilo  sadašnjih više od 4000 nezaposlenih radnika u tom gradu, prijavljenih u sinjskoj ispostavi splitskog Zavoda za zapošljavanje.

Iako su u međuvremenu višemilijunska kunska sredstva iz proračuna Sinja, Splitsko-dalmatinske županije i resornih ministarstava dospjela na račune poduzetnika u Cetinskom kraju, ne bi se moglo reći da su učinjeni očekivani razvojni pomaci. Najupućeniji kažu da se financijska sredstva, namijenjena za razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Cetinskom kraju, ne usmjeravaju za razvoj gospodarskih djelatnosti.

No malim poduzetnicima alkarskog grada, koji su u ponedjeljak poslijepodne u Gradskoj vijećnici potpisali Odluku o odobrenju kredita za korisnike prema Programu poticanja poduzetništva za 2010, u idućoj godini odobreno je 533.280 kuna.

Ta su sredstva dobile obiteljske tvrtke Rea, Toni, Liović Hilda, Igor Kop i krojački salon Branka. Riječ je o projektima za nabavu opreme za čuvanje, edukaciju i igraonicu za djecu, o proizvodnji kruha i peciva, nabavci pčelinjih zajednica i rojeva, opremanju krojačkog salona…