rješenje

Sindikati Uljanika očekuju da im se kaže hoće li biti privremenog financiranja i plaća

11.03.2019 u 14:54

Bionic
Reading

Predstavnici SSSH i sindikata u Uljaniku izjavili su u ponedjeljak u Ministarstvu gospodarstva, uoči sastanka s predstavnicima Vlade i Uprave Uljanika, kako očekuju da im se kaže hoće li biti privremenog financiranja i hoće li radnici dobiti plaće te hoće li se nastaviti proizvodnja u Uljaniku i 3. maju

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel izjavio je kako sindikati nemaju što očekivati osim da Uprava Uljanika, ministar gospodarstva Darko Horvat i potencijalni strateški partner kažu imaju li rješenje, hoće li biti isplaćene plaće i hoće li se nastaviti proizvodnja u Uljaniku i 3. maju.

Ako te odgovore nemaju, ne znam što bi to trebalo sutra spriječiti Trgovački sud u Rijeci da donese odluku o stečaju 3. maja, rekao je Novosel u izjavi novinarima prije sastanka.

Sutra se, naime, na Trgovačkom sudu u Rijeci treba održati ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj. Ročište je bilo zakazano za 26. veljače, ali odgođeno je za 12. ožujka, do kada bi trebalo biti poznato hoće li radnicima biti isplaćene zaostale plaće, a u protivnom je izgledno otvaranje stečaja.

I predsjednik koordinacije sindikata u Uljaniku Đani Šverko ističe kako očekuje da se na današnjem sastanku kaže hoće li biti privremenog financiranja i plaća.

'Želimo da kažu hoće li biti privremenog financiranja i hoće li radnici dobiti plaće, a onda se dalje može razgovarati', rekao je Šverko.

Poručuje pritom kako sindikati ne žele biti dio 'folklora', kako se sada osjećaju. 'Svaki put kad smo došli čuli smo lijepe riječi, zadnji put smo čuli da će biti za dva, tri ili sedam dana. Sve smo to prenijeli, dali neku lažnu nadu i bili sukrivci za to, kao sindikati, jer smo rekli ljudima nešto što nije bilo', naglasio je.

Šverko ističe i kako je novi strateški partner izabran prije više od mjesec dana, kako se o Uljaniku razgovaralo i s Europskom komisijom, 'a mi i dalje lutamo bespućima', što, kako je rekao, ne zaslužuje ni jedna hrvatski radnik.

Cerovac: Od Vlade danas očekujem konačan odgovor

I predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac ranije je u izjavi za Hinu rekao kako sindikati na na najavljenom sastanku Uprave Uljanika i Vlade, na koji su pozvani i strateški partner Tomislav Debeljak te sindikati, očekuju konačni odgovor Vlade o tome hoće li izdvojiti novac za privremeno financiranje Uljanika.

'Idemo na sastanak samo zbog jednog razloga, kako bi nam Vlada dala definitivan odgovor hoće li dati novac za privremeno financiranje Uljanika kako bismo mogli raditi, odnosno podržavaju li restrukturiranje ili nas ne podržavaju pa će to značiti da idemo u stečaj', rekao je Cerovac. Dodao je da će sindikati - ako odgovor bude stečaj - znati što im je dalje činiti i pokrenuti sindikalne akcije te da će - bude li potrebno - 'pozvati radnike na ulice'.

'Drugo nam ne preostaje. Moram pohvaliti radnike koji su ostali u Uljaniku i koji bez punih plaća i dalje rade. Pokazali su da žele nastaviti raditi u Uljaniku i '3. maju', no istodobno očekuju definitivan odgovor Vlade što će biti dalje jer neizvjesnost traje predugo', poručio je čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Na pitanje je li iznenađen nedavnom izjavom ministra gospodarstva Darka Horvata, koji je rekao kako je iznenađen brojkama u Uljaniku, Cerovac je odgovorio kako je ta izjava loša i pokazuje nevjerodostojnost prema radnicima.

'Njegove izjave se mijenjaju iz dana u dan. Ova izjava izaziva nezadovoljstvo radnika i dokazuje nevjerodostojnost prema njima', poručio je Cerovac.