PRAZNIK RADA U HRVATSKOJ

Sindikati u povorci, Bernardić dijeli crvene karanfile, a Bandić grah

01.05.2018 u 10:07

Bionic
Reading

Na tradicionalnu proslavu 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, u zagrebački park Maksimir građani su od ranog jutra počeli dolaziti, a čeka ih bogat zabavni program te 60.000 besplatnih porcija graha s kobasicom koje je za njih pripremio Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić

Pred ulazom u park postavljen je štand SDP-a, a najavljeno je da će njihov predsjednik Davor Bernardić zajedno sa stranačkim kolegicama i kolegama Zagrepčankama i Zagrepčanima dijeliti crvene karanfile. Najavljeno je da će šef oporbe Davor Bernardić u 10,30 dati izjavu za novinare u povodu Međunarodnog praznika rada.

Gradonačelnik Milan Bandić pozvao je sugrađanke i sugrađane od 10 do 18 sati na tradicionalno druženje u park Maksimir kako bi uz prigodni zabavni program i neizostavni prvosvibanjski zagrebački grah i ove godine zajedno obilježili Međunarodni praznik rada.

Sever protiv rada nedjeljom i praznicima

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorava na problem rada nedjeljom i praznicima, posebno u trgovačkim lancima. 'Trgovine nedjeljom i blagdanom ne trebaju raditi', smatra Sever. 'Uzmimo nedjelju trgovini i vratimo je čovjeku!', moto je NHS-a.

'Želimo poslati poruku da podupiremo ljude i njihovo pravo na slobodnu nedjelju i slobodan dan', rekao je Sever te dodao kako će aktivisti sindikata pred trgovačkim centrima dijeliti letke i poručivati ljudima da ne kupuju na blagdane i nedjelje, javlja N1.

'Ljudi u trgovini nemaju mogućnost izbora na slobodne nedjelje i blagdane i neki rade i 20 nedjelja i blagdana zaredom', rekao je Sever.

Odmah na ulazu u park Maksimir građane će u 9,30 sati dočekati Puhački orkestar ZET-a, Zagrebačke mažoretkinje i Kulturno umjetničko društvo (KUD) Bukovac. Gradonačelnik Bandić trebao bi im se, kako je najavio, pridružiti oko 9,45 sati kada će građanima dijeliti karanfile. Potom će se uz pratnju Puhačkog orkestra ZET-a, Zagrebačkih mažoretkinja i KUD-a Bukovac u povorci uputiti do pozornice gdje će na livadi početi dijeliti besplatne porcije graha. Predviđeno je da se grah građanima dijeli do 18 sati, do kada će trajati i kulturno-zabavni program.

  • +68
Sretan vam Praznik rada Izvor: Pixsell / Autor: Tino Juric

U park Maksimir stići će i prosvjedna povorka koja će u 11 sati krenuti ispred Radničkoga doma. Ovogodišnji Međunarodni praznik rada Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata obilježit će prosvjednom povorkom u Zagrebu pod sloganom 'Za reforme za ljude'.

Pod tim sloganom sažeta su traženja hrvatskih radnika - pravedne plaće i bolji uvjeti rada, dostojanstvena starost, kvalitetno obrazovanje kao temelj razvoja i budućnosti, efikasan javni zdravstveni sustav dostupan svima, učinkovito pravosuđe i javna uprava, te vraćanje povjerenja građana u institucije, kao i promjena odnosa prema Europskoj uniji i unutar nje.