SLUČAJ HORVATINČIĆ

Sindikati: Sutkinja Šupe ima problem

21.02.2017 u 15:30

Bionic
Reading

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) poručila je u utorak povodom verbalnog napada sutkinje Općinskog suda u Šibeniku Maje Šupe na novinare u sudnici u postupku protiv Tomislava Horvatinčića, da je rad suda oduvijek pod povećanom lupom javnosti te da osoba koja se teško nosi s navedenim pritiskom ima problem, a on zbog značaja njezine uloge, postaje problem svih

Šupe je u ponedjeljak na šibenskom sudu u podužem monologu, tijekom ponovljenog suđenja Tomislavu Horvatinčiću, optuženom za izazivanje pomorske nesreće s dvoje poginulih koja se dogodila 2011., optužila novinare da su s prvog suđenja Horvatinčiću izvještavali neobjektivno, nestručno i iznosili puno neistina, te da je zbog slučaja Horvatinčić doživjela medijski linč.

'Zadatak suda jest da, kao jedan od temelja vlasti, stanovnicima područja pod svojom ingerencijom, presuđuje u slučaju spora ili optužbi za kaznena djela. Budući da su pojedini sporovi ili optužbe iz raznih razloga zanimljiivi javnosti, rad suda oduvijek je pod povećanom lupom javnosti. Osoba koja se teško nosi s navedenim pritiskom ima problem. Štoviše, taj problem, zbog značaja njezine uloge, postaje problem svih nas', poručuje HURS u priopćenju.

Dodatno, ističu, iritira činjenica da je prethodna presuda navedene sutkinje u tome predmetu ukinuta, što znači da je viši sud u njezinom radu našao greške – što je, naglašavaju, nije nimalo pokolebalo u odluci da ponovljeno suđenje započne krajnje neprimjerenim zastrašivanjem medija.

Navodeći primjer Općinskog suda u Osijeku koji je jučer, nakon šest mjeseci postupka, donio dvije prvostupanjske presude u kojima je utvrdio da je Olimpias tekstil d.o.o., društvo koje radi za Benetton, dvojici radnika toga društva otkazao ugovore o radu na nezakonit način, kršeći im temeljna radnička i ljudska prava, HURS je, pohvalivši ažurnost rada te sutkinje, izrazio nadu da će rad i ažurnost tog suda biti primjer i drugima, kako u pravosuđu, tako i među poslodavcima 'koji ponekad olako shvaćaju ovu državu, njezin pravni poredak i institucije'.

Verbalni napad sutkinje Šupe na novinare u sudnici danas je osudilo i Hrvatsko novinarsko društvo (HND).