JALOVI PREGOVORI S VLADOM

Sindikati se malo jesu pa nisu odrekli božićnica i regresa

05.07.2012 u 17:06

Bionic
Reading

Vlada je pred sindikate javnih službi postavila novi uvjet - odricanje od naknade za prijevoz ili ostaju bez plaća, a kako dogovor oko smanjenja dodatka na minuli rad nije postignut, nastavak pregovora slijedi u petak

Jovanović o sastanku sa sindikatima

Do nastavka pregovora u petak sindikati su u zadatak dobili razmotriti najnoviji Vladin prijedlog koji se odnosi na odricanje naknade za prijevoz u zamjenu da Banski dvori zaborave na smanjenje plaće s 0,5 na 0,3 posto po godini staža, čime bi se uštedjelo milijardu kuna, no o modalitetima ukidanja naknade još treba razmisliti.

U međuvremenu, postignut je dogovor da će se javni službenici ove godine odreći božićnice, a iduće godine i božićnice i regresa te jubilarne nagrade osim onima koji odlaze u mirovinu te da će dnevnica biti smanjena sa 170 na 150 kuna.

Vlada ostaje pri tome da treba smanjiti postotak dodatka na radni staž, ali ostavlja otvorenom mogućnost dogovora o odricanju od nekih drugih materijalnih prava koja bi zamijenila uštede dobivene primjenom tog članka Aneksa Temeljnom kolektivnom ugovoru, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Za sindikate je diranje u dodatak na minuli rad neprihvatljivo, podsjetila je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek, ali i upozorila da će radnici teško pristati na odustajanje od naknade za prijevoz jer se radi o velikom opterećenju na plaće.

Međutim, postoje druge mogućnosti za uštedu jer postoje još neki jednokratni dodaci na plaće kojih bi se moglo bezbolnije odreći, kazala je, ali i naglasila da je potrebno regulirati naknade za prijevoz jer su i sindikati itekako svjesni da tu ima mnogo zloupotreba.

Nastavak pregovora slijedi u petak, a i sindikati o Vlada očekuju određene pomake i kompromis, dok je Mrsić najavio da idući tjedan pregovori počinju i sa sindikatima državnih službenika i namještenika.

Avberšek o pregovorima
'Složili smo se da ćemo dati božićnicu, regres, jubilarnu nagradu i dnevnicu', izjavila je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek, ističući da se strogo drže stajališta da se plaće ne smiju dirati i da smanjenje koeficijenta od 0,5 posto po godini staža ne dolazi u obzir. 'Vlada je napravila time out i izašla s novim prijedlogom - prijevozom. To je dodatak koji državu dođe milijardu kuna godišnje, no radnici će na to teško pristati', kazala je Avberšek, dodajući kako najjeftiniji radnički prijevoz stoji 360 kuna mjesečno. Uzmimo najnižu plaću pa vidimo koliko je to, da su naše plaće veće, lako bismo prešli preko toga, ovako je to veliko opterećenje na osobni dohodak, rekla je.

Avberšek kaže kako ih je Vladin prijedlog o prijevozu začudio, jer je to velika stavka, ali i bolna. No dodala je kako će se potruditi vidjeti što se u vezi s tim može promijeniti kako bi se uveo red, da ga stvarno koriste radnici kojima to treba. 'To je stavka koje se ne možemo odreći, to je veliko materijalno davanje, ali smo spremni razgovarati i pokušati naći uštedu da bismo zamijenili 0,5 posto, odnosno da Vlada ne bi poduzela krajnju mjeru - otkazivanje kolektivnih ugovora', kazala je Avberšek.

Mrsić je rekao i kako bi se započelo s revizijom sporazuma koji je dio TKU (Temeljni kolektivni ugovor) o isplati plaća u javnim službama te je predloženo da se s isplatom prosvjetnog dodatka koja je trebala početi 1. srpnja počne 1. siječnja 2013. Izvijestio je i da je formiran pregovarački odbor za državne službenike i namještenike s kojima će pregovori početi idući tjedan jer njihov TKU istječe 31. srpnja ove godine


Ribić ne očekuje ništa
'Vlada nečuveno manipulira uz pomoć Spomenke Avberšek'

Sindikati javnih službi nisu se odrekli ni božićnice, ni regresa, niti jubilarnih nagrada, a Vlada manipulira uz pomoć Spomenke Avberšek – tvrdi dio sindikalnih šefova iz Matice hrvatskih sindikata koji su se oglasili priopćenjem i nisu sudjelovali na konferenciji za novinare nakon današnje četvrte runde pregovora

Premda su nakon današnjega kruga pregovora ministar rada i mirovinske skrbi Mirando Mrsić i predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek kazali da se pregovori nastavljauu u petak te da je postignut načelan dogovor da neće biti isplaćene božićnice, regresi i jubilarne nagrade, Matica hrvatskih sindikata proglasila je to manipulacijom.

'Nečuvena je manipulacija koju je večeras napravila Vlada RH uz pomoć Spomenke Avberšek. Sindikati se na današnjim pregovorima nisu odrekli božićnice, regresa, jubilarne nagrade kako su to izvijestili Mirando Mrsić i Spomenka Avberšek, a prenijeli mediji. O manipulaciji i stvarnom događanju na pregovorima izvijestit ćemo na sutrašnjoj konferenciji za tisak', navodi se u kratkom priopćenju ispod kojega stoje potpisi predsjednika Matice hrvatskih sindikata Vilima Ribiča iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, njegovog zamjenika Branimira Mihalinca iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Zvonka Laktašića iz Sindikata hrvatskih učitelja te Anice Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara.

Podsjetimo, Ribič i Laktašić već su bili optužili Avberšek, inače svoju bivšu suradnicu, da radi za SDP, odnosno sadašnju Vladu, nakon čega su svi skupa nekoliko dana kasnije ipak tvrdili da je postignuto sindikalno jedinstvo i da Vlada ovaj put neće moći postići svoje uz pomoć prokušane metode 'podijeli pa vladaj'.


'Podizanje kredita iz kase uzajamne pomoći koja se zove javni sektor je tek kap vode u moru'

Uoči četvrte runde pregovora, sindikati javnih službi ustvrdili su da imaju plan kojim bi barem mogli ublažiti Vladin prijedlog rezanja prava iz temeljnog kolektivnog ugovora, no novinarima nisu ništa htjeli otkriti, pri čemu su tvrdili da nisu optimistični oko postizanja dogovora.

'Ne očekujemo ništa. Ova vlast nije pokazala elementarne pregovaračke sposobnosti, bez talenta da organizira i pridobija ljude, sa snažnim motivom da iskazuje svoje najsnažnije svojstvo, a to je volja za moći, za vladanjem nad ljudima. S tim se susrećemo na svakom sastanku i mislimo da tu nema argumentiranog dijaloga. Nisu svi isti tamo, uočili smo da ima tamo i razumnih ljudi, ali ima par ljudi koji ne znaju razgovarati', kazao je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribič.

Premda poimence nije htio govoriti, ipak je ponovio da smatra da ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić apsolutno ne zna raditi svoj posao. Je li onda bespredmetno uopće sjesti za stol upitali su novinari sindikalce, jer Mrsić je koji trenutak ranije samo kratko kazao da će 'sjesti za stol i razgovarati', odgovorio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec: 'Možda će biti potpuno bespredmetno išta pregovarati jer ako oni čvrsto stoje iza svojih stavova kako nam poručuju preko medija u pauzama pregovaračkih rundi da će raskinuti ugovore, onda možda niti nećemo trebati iznositi naše stavove'.

'No, nešto se prestrašno događa uvijek s istom tom koalicijom ili istom vodećom strankom - kada se režu plaće, onda se najviśe reže najstarijima. Bilo je tako 2000. i sada ta otimačina ponovno nema pravde jer ako će otimati, opet će najviše izgubiti najstariji. Ako će tako pregovarati, onda mi nemamo o čemu razgovarati', upozorio je Mihalinec.

Sindikatima je, podsjetimo, prihvatljivo razgovarati o svemu osim o smanjenju dodatka za radni staž, koji Vlada želi smanjiti s 0,5 na 0,3 posto po godini staža od 1. srpnja do 31. prosinca ove godine, čime bi država uštedjela 500 milijuna kuna.

Predstavnici zaposlenih u javnim službama održali su i sastanak uoči dolaska u Vladu, a predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek kazala je da su sindikati oko nekih stvari uspjeli dogovoriti, a oko nekih ne, međutim, detalje nije htjela otkriti: ''Vladi se jako žuri, a ovo je preozbiljna situacija. Imamo neke ideje, probat ćemo se dogovoriti. Ono što ja ne mogu vjerovati je da Vlada kaže - uzmi ili ostavi, pa i još gore - tada ćemo vam uzeti kolektivne dogovore. U tom slučaju, ni sindikati nisu potrebni, privremeno se kao i kolektivni ugovor može zamrznuti i sindikalnu scenu. Riječ je o aktu s kojim se nijedna odgovorna Vlada ne može šaliti, niti ucjenjivati'.

U suprotnom, kad god bude nedostajalo novaca, Vlada će moći posegnuti i uzeti što god bude htjela, upozorava Avberšek, koja štrajk ne smatra krajnje učinkovitim sredstvom jer zdravstvo i socijalna skrb kao ozbiljne službe moraju funkcionirati 365 dana i ne treba navlačiti dodatan bijes građana koji su ionako u lošoj situaciji u kojoj mnogi od njih rade, a ne dobivaju plaće.

Neslužbeno se doznaje da bi sindikati u zamjenu za odustajanje Vlade od smanjenja dodatka na minuli rad, mogli predložiti Vladi da ne treba čekati sljedeću, nego im već ove godine uz božićnicu može uzeti i regres i jubilarne nagrade.

'U interesu je svih građana Hrvatske i proračuna da se nađe prihvatljivo rješenje i mislim da se svi morano nečega odreći da bi stvari funkcionirale', kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Međutim, ništa dobro od današnjeg sastanka ne očekuje Ljubica Pilić iz Nezavisnog sindikata djelatnika u kulturi, a predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić poručio je da je stav njegovog sindikata da 'neće prihvatiti nikakvo smanjenje osnove plaće, a sva jednokratna prava mogu biti predmet pregovora, ali mislim da ovo podizanje kredita iz kase uzajamne pomoći koja se zove javni sektor je tek kap vode u moru'.

Podsjetimo, Vlada očekuje odgovor sindikata na Vladinu ponudu smanjenja dodatka za radni staž sa 0,5 na 0,3 posto po godini staža od 1. srpnja do 31. prosinca ove godine, čime bi država uštedjela 500 milijuna, a predlaže i ukidanje božićnice u ovoj godini, smanjenju dnevnice sa 170 na 150 kuna, te izostanak jubilarnih nagrada i regresa iduće godine.

Ostaje i kod prijedloga stavljanja izvan snage sporazuma koji su sindikati sklopili s prethodnom Vladom o podizanju plaće s 1. siječnjem 2013., kao i o prosvjetnom dodatku od 1. srpnja ove godine. Dio sindikata izjasnio se da ne pristaje na smanjenje naknade za minuli rad smatrajući to zadiranjem u plaće, a dio ih smatra da je Vlada vremenskim ograničavanjem smanjenja naknade za minuli rad učinila mali ustupak sindikatima dodajući da očekuju da Vlada razmisli o kompenzacijama za sva prava iz TKU-a koja bi mogla biti smanjena ili ukinuta.

Vlada, međutim, podsjeća da za plaće zaposlenih u javnim službama ove godine na raspolaganju u proračunu ima 21,6 milijardu kuna te da ne smiju probiti to ograničenje jer bi u pitanje moglo doći ispunjenje proračuna i kreditni rejting zemlje. Cilj Vlade je smanjenje izdataka za plaće u javnom sektoru u ovoj godini za dvije milijarde kuna.