GRCI PONOVNO NA ULICAMA

Sindikati prosvjeduju protiv rezanja socijalnih prava

29.02.2012 u 19:25

Bionic
Reading

Simboličnim okupljanjima ispred ureda Europske komisije i atenske Akropole te koncertima solidarnosti ispred zgrade parlamenta grčki su sindikati u srijedu prosvjedovali protiv 'neoliberalnihi politika' štednje organiziravši Dan paneuropske akcije

Europska konfederacija sindikata (CES) pozvala je na cjelodnevne prosvjede u 27 zemalja Europske unije uoči europskog summita 1. i 2. ožujka u Bruxellesu na kojemu se treba potpisati novi europski pakt o proračunskoj stezi.

'Grčki sindikati se opet priključuju europskim sindikatima protiv neoliberalnih politika i traže pravedniju Europu', ističe se u priopćenju grčke sindikalne središnjice u privatnom sektoru, Glavne radničke konfederacije (GSEE).

GSEE i najveći sindikat zaposlenika u javnom sektoru ADEDY, u srijedu su u zajedničkom nastupu prekinuli rad na tri sata, zbog čega je atenska Akropola bila zatvorena.

Usto, izaslanstvo dvaju sindikata i čelnici strukovnih udruga iznijeli su prijedlog izaslanstvu Europske komisije u Grčkoj u kojem osuđuju 'protusocijalne i proturadničke politike' koje grčki vjerovnici 'EU i MMF nameću zemlji'.

'Prosvjedujemo protiv rezanja socijalnih prava i ukidanja kolektivnih ugovora', rekao je Panayiotis Prountzos, predsjednik saveza zaposlenika u turizmu, sudionik prosvjeda.

'Pod izlikom 'gospodarske krize', radnici, mladi i umirovljenici osuđeni su na siromaštvo i moralno propadanje', žali se unija u jednom teksu.

Grčka je već dvije godine izvrgnuta drakonskoj štednji u zamjenu za međunarodne pozajmice kojima osigurava otplatu duga i sprječava stečaj.

GSEE i ADEDY su pozvali na okupljanje u središtu Atene gdje se predvečer ispred zgrade parlamenta treba održati koncert.