AGONIJA U FRANCUSKOJ SE NASTAVLJA

Sindikati pozvali na dodatna dva dana štrajka

21.10.2010 u 22:37

Bionic
Reading

Glavni francuski sindikati pozvali su u četvrtak na dodatna dva dana štrajka zbog vladina prijedloga o mirovinskoj reformi o kojoj bi trebali glasovati zastupnici u Senatu

Šest glavnih francuskih sindikata odlučno je u namjeri da se nastavi boriti i nakon prihvaćanja zakona, zbog čega su sugrađane pozvali na prosvjede 28. listopada i 6. studenoga. 'Puna odgovornost za nastavak prosvjeda je na francuskoj vladi koja nas ne želi saslušati, nastavlja s provokacijama te i dalje ima svoje beskompromisno stajalište', stoji u zajedničkom priopćenju sindikata objavljenom dan nakon pregovora u Parizu.

Tijekom dana vlada predsjednika Nicolasa Sakrozyja priopćila je da će primijeniti posebne mjere kako bi se ubrzalo prihvaćanje mirovinske reforme. Konačno glasovanje u Senatu očekuje se u petak, a Senat je s raspravom o mirovinskoj reformi počeo danas. Oporba je predložila oko 400 amandmana, a nakon očitovanja o njima glasovat će se o novom zakonu.

Vladajuća stranka ima većinu u Senatu i vjerojatno neće imati većih teškoća u donošenju zakona koji će dobnu granicu za odlazak u mirovinu povećati sa 60 na 62 godine.

Francuska se u međuvremenu i dalje suočava s velikom opasnošću od paralize prometa budući da prosvjedi utječu na energetski sektor. Četrnaest skladišta goriva u zemlji i dalje je blokirano u akcijama koje su postale glavno sredstvo pritiska protiv reforme.

Čim policija makne barikade do spremišta, prosvjednici postave nove. Više od četvrtine benzinskih crpki više se ne opskrbljuje gorivom, a dio ostalih opskrbljuje se samo djelomično, rekao je u četvrtak ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux. Ujutro su prosvjednici blokirali i zračnu luku u Marseilleu.

Čelnik jednog od glavnih francuskih sindikata CGT-a Bernard Thibault izjavio je u četvrtak kako nema nikakvih razloga da se prekinu prosvjedi protiv mirovinske reforme.

'Vlada ostaje odlučna, ustrajna i beskompromisna. Moramo nastaviti veliku akciju već početkom idućeg tjedna', izjavio je Thibault. 'Od sindikata ćemo zatražiti veliku akciju koja će ljudima omogućiti da otiđu s posla te da iziđu na ulice', rekao je.