PRVO SKOČI PA RECI HOP

Sindikati povukli ručnu i podržali Mrsićev prijedlog

12.04.2012 u 13:23

Bionic
Reading

Prijedlog zakonskih mjera za poticanje zapošljavanja, kojima se mladima jamči posao na godinu ili dvije uz uplaćene doprinose i 1.600 kuna mjesečno, podržao je i Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata. Smatra kako je naknada koju će dobivati 'mala i nepravedna', ali ukazuje kako je korisno da mladi ljudi stječu radna iskustva nakon školovanja

'U okolnostima visoke stope nezaposlenosti, koja se u dogledno vrijeme neće ni smanjivati, i kad je postalo pravilo da mladi završetkom školovanja završavaju na Zavodu za zapošljavanje i godinama čekaju šansu, činjenica je da će se ovom mjerom možda nekima otvoriti prostor da rade', kazao je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević u ocjeni prijedloga Zakona o poticanju zapošljavanja.

Čim su dijelovi zakonskog prijedloga osvanuli u medijima, uslijedile su reakcije po kojima će mladi dvije godine volontirati i biti besplatna radna snaga tajkunima, odnosno s diplomom u rukama kuhati kave ili slagati arhivu. Takve su (dez)informacije zbunile i sindikalista Matijaševića, no dan kasnije – povukao je ručnu.

'Nije to volontiranje, jer će im ići radni staž, obučavat će se raditi u skladu sa strukom koju imaju i za to će imati naknadu od 1.600 kuna. Malo i nepravedno, ali puno bolje od onoga što imamo sada', tvrdi Matijašević.

Podsjetio je kako mladi do 29 godina čine čak 29 posto radno aktivne populacije na 'burzi rada' te predlaže da se dobna granica za poticajne mjere zapošljavanja podigne na 35 godina. U populaciji od 29 do 35 godina najmanje je, navodi, 40.000 nezaposlenih, od kojih brojni također nemaju ni dana radnog staža.

'Svi oni danas sjede kod kuće, nisu zaposleni, gluvare, ljuti su na sve oko sebe, ali neki će od njih uskoro bar dobiti priliku da se na poslu izvježbaju i dodatno educiraju kako bi, ako dobiju šansu, bili spremni za rad. Uz to će im biti plaćeno osiguranje i 'ići' radni staž. Sad to nemaju', napomenuo je sindikalist Matijašević.

Vjeruje i kako mjere iz predloženog zakona ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića neće ostati samo usamljeni slučaj te da će omogućiti i otvaranje radnih mjesta u tzv. realnom sektoru.

Neki su sindikalni predstavnici, nakon predstavljanja dijela mjera za poticanje zapošljavanja, ocijenili da Vlada mlade ljude bez radnog iskustva želi prepustiti na milost i nemilost poslodavcima za koje bi besplatno radili poručivši da se 'legalizira rad bez plaće'.

Laburist Dragutin Lesar otišao je i korak dalje, iako je priznao da prijedlog zakona nije vidio, pa je ocijenio kako je to 'prvi korak prema robovlasničkom društvu'. 'Nadam se samo da će ministar u prijedlog zakona uvrstiti obvezu da poslodavcima mladima daju litru vode i koricu kruha', prokomentirao je Lesar.