RADNI SPOR S INA-om

Sindikati podupiru Balenović, ona traži smjenu Šimonovića

10.09.2009 u 15:14

Bionic
Reading

Čelnici triju sindikalnih središnjica poduprli su danas predsjednicu udruge 'Zviždač' Vesnu Balenović i pozvali Vladu da spor s njom riješi na miran način, a Balenović je zatražila smjenu ministra pravosuđa Ivana Šimonovića i Vladine zastupnice pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu Štefice Stažnik.

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević s konferencije za novinare pozvala je Vladu da do 15. rujna mirno riješi spor s Vesnom Balenović, tj. da je Ina vrati na posao i nadoknadi joj sve što je izgubila nakon što je prije devet godina dobila otkaz jer je upozorila na korupciju i kriminal u toj kompaniji.

Time su sindikalci stali na stranu V. Balenović kojoj je Vlada ponudila 20.000 eura za obeštećenje, ali ne i povratak na svoje radno mjesto.

Očekujemo da premijerka Jadranka Kosor na tom slučaju pokaže da je spremna učiniti zaokret i poštivati ljudska i radnička prava svojih građana, istaknula je Knežević.


Ako Vlada može utjecati na cijenu nafte, onda može i na pravedno rješavanje "slučaja Balenović", ustvrdio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever

Sadašnjim ponašanjem, međutim, Vlada šalje najgoru moguću poruku javnosti - da oni koji upozore na kriminal i korupciju ne mogu očekivati zaštitu države i povratak na svoje radno mjesto, ocijenio je Sever.

Podršku Vesni Balenović izrazio je i predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš istaknuvši kako je vrijeme da hrvatsko pravosuđe napokon prijeđe s riječi na djela.

Balenović je pak zatražila smjenu ministra Šimonovića i zastupnice pred Europskim sudom za ljudska prava Stažnik optuživši ih da štite kriminalce i progone "zviždača" koji je upozorio na nezakonitosti.

Dok je meni ponudila simbolično obeštećenje, Vlada je sudu u Strasbourgu poslala elaborat na 75 stranica u kojem traži da odbije moju tužbu, a to je očito učinila pod pritiskom "naftne mafije", rekla je novinarima Vesna Balenović


S obzirom da me Vlada ne želi obeštetiti u realnom nego tek simboličnom iznosu, te me ne želi vratiti na posao, odbit će Vladinu ponudu i nastaviti pravnu bitku na Sudu za ljudska prava, najavila je Balenović.

Dodala je kako je 15. rujna vjerojatno čeka izricanje zatvorske kazne od 60 dana jer ju je bivši čelni čovjek Ine Tomislav Dragičević tužio zbog tvrdnje da je on krivac što rafinerije u Sisku i Rijeci nisu godinama modernizirane, pa su postale opasnim po zdravlje okolnog stanovništva.

"Tako se Hrvatska obračunava s kriminalom i korupcijom - ukažeš na to i završiš u zatvoru", ogorčeno je zaključila Balenović.