33 POSTO POTPISA ZA REFERENDUM

Sindikati 'otkantali' Vladu!

11.06.2010 u 12:48

Bionic
Reading

Sindikati su samo 30 minuta prije početka pregovora s Vladom, objavili da nema razgovora i da će razloge objaviti zajedno u Radničkom domu. Neslužbeno doznajemo da je razlog jučerašnja izjava premijerke Kosor sa sjednice Vlade

Predsjendik HUS-a Ozren Matijašević kaže da su u drugi dan skupljanja potpisa za raspisivanje referenduma ušli s 33 posto potrebnih potpisa građana, a nije htio otkrivati razloge istupanja iz pregovora s Vladom koji su trebali početi u 13 sati u Ministarstvu gospodarstva.

Dosad se na poziv sindikata odazvalo više od 100.000 građana koji se ne slažu s Vladinom najavom izmjena Zakona o radu u člancima koji definiraju kolektivne ugovore, čime bi se poslodavcima omogućile manipulacije u slučaju da se istekom kolektivnih ugovora ne dogovore sa sindikatima o novima u roku od šest mjeseci.

Podatak da je od potrebnih 450.000 potpisa već skupljeno 33 posto, očito je bio ohrabrujući za sindikate da 'otkantaju' Vladu. Prema neslužbenim informacijama tportala, glavni razlog odustajanja od pregovora je jučerašnja izjava premijerke Jadranke Kosor.


Kosor je, naime, sa sjednice Vlade jučer poručila da 'neke izmjene ZOR-a idu na tragu prijedloga sindikata' te da je uvjerena da će se već danas dogovoriti sa sindikatima, Matijašević i predsjednik NHS-a Krešimir Sever tu izjavu smatraju neprimjerenima jer su se pregovaračke strane već ranije dogovorile da neće davati izjave.  

'To je neprimjerena izjava jer smo se obavezali da nećemo ništa komentirati, a potez premijerke Kosor je marketinški trik jer je narod za referendum!', rekao je Matijašević prije odluke o odustajanju od pregovora i dodao da bi volio da se pokaže istinitim to da su sindikalni prijedlozi prihvatljivi.   

Šef NHS-a Krešimir Sever je ispričao da je nakon jučerašnje sjednice Vlade na mobitelu imao hrpu propuštenih poziva: 'Svi su se zapitali što se događa, ali se zapravo ništa nije dogodilo. Dogovorili smo da nećemo davati izjave da se ne bi licitiralo. Ministar Đuro Popijač i državni tajnik Krešimir Rožman su rekli svoje i dogovor je bio danas početi razgovore. Kosoričina reakcija je ni s čime izazvana te je to čisti pokušaj manipuliranja javnosti, što se takvim i pokazalo, jer je zbunjujuće djelovalo na ljude.'

Sever je jutros oko 10 sati bio i najavio da će se sindikati prije, sada propalih pregovora u Ministarstvu gospodarstva u 13 sati, sastati da bi zauzeli stav o premijerkinoj 'nekorektnoj' izjavi: 'Ta je premijerkina poruka izrečena tendenciozno, s ciljem da zbuni ljude koji će zatim reći - koga vraga ćemo sada stajati u redovima na suncu da bismo se potpisali kada će se oni ionako dogovoriti!', kaže Sever i dodaje:

'Ali ne! Sad građani trebaju pokazati da nisu nasjeli na poruke iz Vlade te izaći u još većem broju i dati svoj potpis za referendum', rekao je Sever.