deveti krug pregovora

Sindikati državnih službi: Zahtijevamo isto što i javne službe, povećanje osnovice plaće za 8 posto

15.02.2022 u 15:11

Bionic
Reading

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić izjavio je u utorak nakon pregovora s predstavnicima Vlade da sindikati državnih službi traže kao i sindikati javnih službi povećanje osnovice plaća za osam posto, odbivši tako Vladinu ponudu povećanja osnovice za dva posto

Zahtijevamo isto što i javne službe, povećanje osnovice plaće u tri navrata, za četiri posto od 1. ožujka, dva posto od 1. srpnja i dva posto od 1. studenog, odnosno ukupno osam posto, rekao je novinarima Jagić nakon devetog kruga pregovora u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

"Sastanak je protekao u dobroj namjeri, iako su se pregovori malo odužili, mislim da ćemo vrlo brzo doći do zajedničkog rješenja na zadovoljstvo naših članova", kazao je dodavši da su odbili Vladinu ponudu povećanja osnovice za dva posto, a novu ponudu očekuju idućeg tjedna.

"U svakom slučaju, novi kolektivni ugovor mora biti bolji od sadašnjeg. Tražili smo od Vlade 13. plaću, povećanje koeficijenta i svega ostaloga, isto kao javne službe. Očekujemo da se izjednačimo s javnim službama", naglasio je Jagić.

Vlada će se idućeg tjedna očitovati na sindikalne zahtjeve

Pomoćnik ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Opalić rekao je pak da Vlada nudi dva posto povećanja u drugome dijelu godine, ali sindikati žele "malo ambiciozniji" rast plaća u ovoj godini.

"Vlada je to primila na znanje i dogovorili smo se da ćemo drugi tjedan nastaviti razgovore, a Vlada će se očitovati na zahtjeve sindikata javnih i državnih službi, kazao je Opalić.

Sindikati javnih službi prethodno su u pregovorima zatražili povećanje osnovice za osam posto, a glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić kritizirao je Vladu jer "tvrdi da nema novca iako svi pokazatelji upućuju na to da ga ima".

Hrvatska bi iduće godine trebala biti druga brzorastuća ekonomija u Europi, BDP je porastao oko 10,5 posto, inflacija je lani bila 4,6 posto, a u idućoj godini očekuje se oko četiri posto, svi pokazatelji upućuju da je nužna snažnija intervencija Vlade, rekao je.

Istu priču da nema novca za zaposlene u javnim i državnim službama slušali smo u vrijeme financijske krize od 2008. do 2015., pa u vrijeme euro krize, pa u vrijeme pandemijske krize. Uvijek slušamo istu priču, pa i sada kada ima novca i kada se sve mijenja, kaže Ribić.