sjednica senata zg sveučilišta

Sindikat znanosti: Drugi put zakinuti zbog protuzakonite upute rektora Borasa

25.05.2020 u 15:19

Bionic
Reading

Sindikat znanosti smatra da je već drugi put protuzakonito zakinut da sudjeluje u radu sjednice Senata zagrebačkoga Sveučilišta, nakon one u travnju sada i na sjednici 26. svibnja, zbog upute rektora Damira Borasa da u raspravi mogu sudjelovati samo članovi koji imaju pravo glasa

U povodu predstojeće elektronske sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu, najavljene za utorak, 26. svibnja, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja uputio je priopćenje u kojemu je ocijenio kako, sudeći po odlukama Uprave zagrebačkoga Sveučilišta 'nitko u Republici Hrvatskoj nije iznad zakona osim uprave toga sveučilišta'.

U priopćenju što su ga potpisali predsjednica Regionalnog vijeća Zagreb izv. prof. dr. sc. Vesnica Garašić i glavni tajnik Sindikata Vilim Ribić podsjeća se da aktualni Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (čl. 58. st 4.) propisuje da predstavnik sindikata u djelatnosti znanosti i visokog obrazovanja sudjeluje u radu senata na hrvatskim sveučilištima, bez prava glasa.

Na žalost, ustvrdio je Sindikat, kršenje zakonitosti postalo je uobičajeno stanje na Sveučilištu u Zagrebu.

S tim u vezi, Sindikat je podsjetio da je Senat zagrebačkoga Sveučilišta na sjednici 28. travnja ove godine odbio dati suglasnost na program predloženika za dekana Filozofskoga fakulteta u Zagrebu,te ponovio ocjenu kako je spomenuta odluka 'sadržajno i pravno neutemeljeni akt suprotan Statutu Sveučilišta u Zagrebu i autonomiji njegovih sastavnica'.

Dodaje se kako je u obrazloženju te odluke 'dano obilje pogrešnih tvrdnja i upotrijebljena argumentacija koja ne odgovara nivou akademskih standarda, a među kojima je i jedna koja se Sindikata posebno tiče'. Riječ je o dijelu odluke u kojoj stoji da 'predloženik za dekana Filozofskoga fakulteta nekritički prihvaća činjenicu da je na snagu stupio novi Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje'.

Sindikat se tako pita - kako se to kritički treba prihvaćati činjenica da je na snagu stupio pravno obvezujući dokument i na pitanje odgovara - očito, jedino tako da je predloženik za dekana napisao da on neće poštivati Kolektivni ugovor.

Visoka cijena sukoba sveučilišne Uprave i Filozofskoga fakulteta

'Sukob između Uprave Sveučilišta iz Zagreba i Filozofskog fakulteta, ili preciznije rečeno obračunavanje prorektora Ante Čovića i rektora Damira Borasa sa svojim nekada matičnim fakultetom, ima izuzetno visoku cijenu i u položaju radnih ljudi i šikaniranju istaknutih nastavnika i znanstvenika s Filozofskog fakulteta', ustvrdio je Sindikat.

Navedeno je da, neki tako godinama čekaju da budu potvrđeni za izbor u više zvanje, među kojima je i bivši sindikalni povjerenik FF-a, izv. prof. dr. sc. Predrag Marković koji, istaknuto je, zbog svog sindikalnog angažmana, unatoč tome što ima sve uvjete, već dvije godine ne može biti izabran u zvanje redovitog profesora, jer prorektor Ante Čović njegov predmet jednostavno ne postavlja na sjednicu Senata.

'Živimo u 21. stoljeću i teško je razumjeti i prihvatiti činjenicu da itko ima pravo tako teško zloupotrebljavati moć, kao što to čini prorektor Ante Čović, a da sveučilišna zajednica, a osobito Senat koji bi trebao biti korektiv bilo kakvim pogrešnim postupanjima Uprave Sveučilišta, na to ne reagira', ocijenio je Sindikat.

'Budućnost naše zemlje ovisi o osobama koje vode najvažnije institucije u društvu u koje svakako pripada i Sveučilište u Zagrebu, koje moraju moći služiti zajednici, biti odgovorne u smislu zakonitoga postupanja u svakoj prilici i braniti prava svih zaposlenika', smatra Sindikat.

Odluka pak o uskrati suglasnosti Senata Sveučilišta u Zagrebu na program predloženika za dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu ne zrcali niti jednu od ovih potrebnih vrlina za čelnike sveučilišta, zaključio je Sindikat znanosti.