OČEKUJU PRIJEM KOD BANDIĆA

Sindikat vozača traži reviziju koncesije Cammeu

18.07.2011 u 16:45

Bionic
Reading

Sindikat hrvatskog vozača najavio je danas da će nadležnim državnim tijelima prijaviti tvrtke Taxi Cammeo i Gamont zbog upornog kršenja prava njihovih radnika.

Unatoč dogovoru i potpisanom sporazumu sa čelnicima Taxi Cammea u Zagrebu, ta tvrtka i dalje ne poštuje prava svojih vozača. Budući da su izigrali naše povjerenje, odlučili smo sutra zatražiti prijem kod gradonačelnika Milana Bandića i osobno mu predati zahtjev za pokretanjem revizije dodijeljene koncesije za obavljanje taxi prijevoza tvrtkama koje posluju pod brandom Taxi Cammeo Zagreb, rekao je Hini predsjednik sindikata Miljenko Gočin.

Sindikat je prije dva tjedna odustao od štrajka najavljenog za 8. srpnja jer je u postupku mirenja postigao dogovor s poslodavcem, koji je tada prihvatio sve sindikalne zahtjeve, te su potpisali sporazum o socijalnom dijalogu koji predviđa osnivanje radne skupine za rješavanje svih budućih nesporazuma i problema.

Sindikalci su tražili da poslodavac uvede raspored radnog vremena koje ne smije biti dulje od 40 sati tjedno, prekovremeni rad najviše do osam sati tjedno, stanku od najmanje 30 minuta, obračun plaće prema ostvarenim radnim satima uz uvećanja za noćni i prekovremeni rad, te poštivanje dostojanstva radnika. Na mirenju je dogovoreno da će vozači Taxi Cammea u Zagrebu raditi po sistemu - jedan tjedan pet dana po 10 sati, a drugi tjedan četiri dana po pet sati.

Budući da poslodavac nastavlja po starom, sindikat će se obratiti Inspekciji cestovnog prometa i zatražiti prijem kod načelnika službe Mladena Ajduka kojem će podnijeti pismenu prijavu te iznijeti sva saznanja o nezakonitim radnjama u zagrebačkom Taxi Cammeu, kaže Gočin. Tražit ćemo odgovore na pitanja imaju li sva vozila licencu a vozači potrebne kavalifikacije za taxi vozače, najavljuje predsjednik sindikata.

Također će od Odsjeka za nadzor u području radnih odnosa Državnog inspektorata zatražiti provjeru koliko radnih sati stvarno odrade vozači i je li im to sve plaćeno.

Sindikat hrvatskog vozača također je najavio da će Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijeti prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad tvrtkom Gamont zbog neisplate plaća za travanj, svibanj i lipanj za više od 200 njegovih zaposlenika.

Time želimo osigurati da radnici preko Agencije za osiguranja radničkih potraživanja dobiju tri minimalne plaće i uđu u prvi red za isplatu potraživanja nakon pokretanja stečaja, rekao je Gočin.