PISMO JOSIPOVIĆU I KOSOR

Sindikat upozorava na 'uspostavljanje čiste rođačke Carinarnice'

01.04.2011 u 16:40

Bionic
Reading

Nezavisni sindikat carinika Hrvatske uputio je ravnatelju Carinske uprave mr. sc. Hrvoju Čoviću zahtjev da se pokrene istraga i zakonski utvrdi odgovornost pročelnika Carinarnice Pula Deana Ivandića i pomoćnika pročelnika Alena Benazića, koje optužuju za nepravilnosti u radu i 'pokušaj uspostavljanja čiste rođačke Carinarnice', što je rezultiralo, rekao je predsjednik NSCH Željko Popović, diskriminirajućim postupcima, čestim premještanjima ili rotacijama svih onih koji nisu bili dijelom rođačko-mafijaškog klana

'Zahtijevamo da se izvrši istraga te pokrene odgovarajuća zakonska odgovornost pročelnika Carinarnice Pula, Deana Ivandića, koji je, zlorabeći položaj i ovlasti, potpisao nezakonito rješenje i ukinuo Carinsku ispostavu Rovinj i CO I Kanfanar, gdje je i sam ranije radio, a gdje su se vršile višegodišnje sumnjive manipulacije s carinskom robom, a gdje je nadležnost otvaranja i zatvaranja ispostava u ovlasti Vlade Republike Hrvatske, a ne pročelnika jedne Carinarnice', navodi se u zahtjevu, koji potpisuje Željko Popović.

'Zahtijevamo da se poduzmu sve mjere, koje će utjecati na uzroke i posljedice neispravnih i nezakonitih rasporeda i postavljenja, koje je nametnuo Mladen Barišić, donošenjem nezakonitih odluka temeljenih na političkoj podobnosti i nepotizmu. Kako smo naveli, te spretne rođake štitili su bivši ministar financija Ivan Šuker, bivši ravnatelj Mladen Barišić i bivši ravnatelj, rođak od rođaka, Anton Uljar', piše u dokumentu koji je odaslan i u Ured predsjednika Ive Josipovića te Ured premijerke Jadranke Kosor.

Naime, kako je rekao Popović, svi ključni rukovoditelji u Carinarnici Pula su rođaci bivšeg pročelnika Drage Brhana, bivšeg ravnatelja Antona Uljara te sadašnjeg pročelnika, Deana Ivandića, no, premda je sindikat godinama upozoravao na nepotizam i nepravilnosti, kao i na to da su se rukovodeće pozicije stjecale po političkoj podobnosti, rezultata nije bilo.

Između ostalog navodi da su napredovanja, usavršavanja i obrazovanje redovito pratili diskriminirajući postupci i metode, a zbog 'prevelike zauzetosti organizacijom rođaka i brige za svoje rođake', carinici ovjeravaju carinske dokumente s carinskim pečatima kojima se uopće više ne razaznaje otisak carinskog obilježja, ni grb Republike Hrvatske, a ni registarski brojevi, kao ni brojevi ispostava.

'Postoje službenici, koji godinama ne mogu zbog rođaka i njihovih 'poglavica' dobiti ono što ih po zakonu i pravilima carinske službe pripada, a to sve daje tešku sumnju u postojanje kriminalno-zločinačke organizacije', rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske.

'Naši članovi nisu se mogli boriti protiv njih jer su imali zaštitnike u vidu Šukera, Barišića i Uljara. Bili su zaštićeni kao divljač u rezervatu, no sad su se stvorili uvjeti da se počnu primjenjivati propisi. Ravnatelj Čović nam je rekao da je on carinik i da će tako postupati pa očekujemo da se smijene poglavice klanova u Carinarnici Pula, na što smo godinama upozoravali. Kosor i Josipović su u pravu kad kažu da se trebamo boriti protiv korupcije pa neka sad to na primjeru Carinarnice Pula i pokažu', izjavio je za tportal Popović.

Komentar na navedene prozivke zatražili smo od odgovornih u Carinskoj upravi, no do zaključenja teksta ga nismo dobili. Čim ga dobijemo, o njemu ćemo pravodobno izvijestiti čitatelje.