sveučilište u zagrebu

Sindikat: Rektor koristi pravno nasilje da bi se obračunao s Filozofskim fakultetom

15.07.2020 u 14:59

Bionic
Reading

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) upozorio je na konferenciji za tisak u srijedu u Zagrebu da rektor Sveučilišta u Zagrebu koristi pravno nasilje da bi se obračunao s Filozofskim fakultetom u Zagrebu, te da će taj fakultet zbog toga trpjeli velike štete

Sindikat je ocijenio da se radi o potpuno neprimjerenoj rektorskoj ovlasti da suspendira dekanicu toga fakulteta Vesnu Vlahović-Štetić zbog pravomoćne presuda za mobing što je stvar radnog spora kakve je gubio i bivši dekan, a sadašnji rektor Damir Boras.

Glavni tajnik NSZVO-a Vilim Ribić kazao je da Vlada pere ruke da nema zakonsko pravo miješati se u autonomiju sveučilište, te dodao da ima mogućnost pokazati mišljenje o tome koje vrijednosti podupire u društvu te da je zbog trgovine utjecajima Sveučilištu spalo na najnižu razinu u zadnjih 30 godina.

Autonomija sveučilišta svedena je na krugove koji dijele pogodnosti i materijalna sredstva, pa onaj koji se zamjeri neće dobiti napredovanje i po nekoliko godina, a koji se ne zamjerili dobiva ga u roku od mjesec dana, kazao je Ribić

Za elektronički način glasovanja Senata Sveučilišta koje je bez rasprave podržalo odluku rektora Borasa kazao je da "javno-tajno glasovanje": tajno je za sve osim za rektora i prorektora, a za članovi Senata, kazao je, 'spavaju i probude se samo kad se radi o njihovom fakultetu'.

Također, ocijenio je da postoji "duboka država" u kojoj pravosuđe donosi odluke u korist neformalnih grupa.

Predsjednik Velikog vijeća NSZVO-a Igor Radeka rekao je da na Sveučilištu u kojem se na takav način sudi jednom od tri fakulteta koji su osnovali to sveučilište postoji problem s rektorom, jer treba samo vidjeti koliko je malo Senat donio odluka koje se protive rektoru. Postoji ozbiljan problem upravljanja Sveučilištem u Zagrebu, kazao je.

Predsjednica Regionalnog vijeća Zagreb i članica Senata Sveučilišta Vesnica Garašić kazao je da je to izuzetno tužan datum u povijesti Sveučilišta u Zagrebu, jer je došlo do strašnog nasilja retora Borasa na Filozofski fakultet u Zagrebu.

Na djelu je, po njoj, zamjena teza, jer je dekanica Vesna Vlahović-Štetić provodila zakone koje nisu provodili prethodni dekani Damir Boras i Vlatko Previšić. Članovi Senata bili su upoznati s tim činjenicama, pa ipak je 48 članova Senata potvrdilo odluku rektora Borasa, kazala je.

Voditeljica pravne službe Ana Petošić kazala je da je neprihvatljivo da sud pokretanje postupka utvrđivanja postoje li valjani razlozi za oduzimanje zvanja Anti Čoviću tumači kao radnju koja je podobna naštetiti dostojanstvu, časti i ugledu zaposlenika, te da se ta radnja nikad ne bi smjela podvoditi pod povredu dostojanstva, posebno u slučajevima kada većina Fakultetskog vijeća sastavnice smatra da je vođenje takvog postupka potrebno i opravdano. Također, jednom kada je takav postupak pokrenut i to temeljem odluke Fakultetskog vijeća, nije u ovlasti dekanice da ga zaustavi.