projekt

Sindikat: Provedba nacionalnog istraživanja o uvjetima rada u dječjim vrtićima

13.12.2018 u 13:44

Bionic
Reading

Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) u četvrtak su predstavili zajednički projekt 'Unapređenje kvalitete socijalnog dijaloga kroz razvoj administrativnih i stručnih kapaciteta', koji će se provoditi do travnja 2020. godine, s naglaskom na istraživanje uvjeta rada u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju

'Većina sindikata u Hrvatskoj danas nema razvijene istraživačke kapacitete koji bi im omogućili zagovaranje radničkih prava u javnosti. Povezivanje sindikata i drugih organizacija civilnog društva predstavlja potencijal za jačanje međusektorske suradnje te oblikovanje prijedloga i sadržaja koji u obzir uzimaju perspektive različitih društvenih dionika', rekla je članica BRID-a Ana Vračar.

Sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja uređen je relativno dobrim zakonodavnim okvirom, ali unatoč tome postoje problemi vezani za uvjete rada i materijalna prava zaposlenih te za regionalne razlike po pitanju financiranja i ostvarivanja standarda propisanih Državnim pedagoškim standardom, navode SOMK i BRID.

Istraživanje će se provoditi u suradnji sa socijalnim partnerima na reprezentativnom uzorku predškolskih ustanova u Hrvatskoj, a financira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost odobrenog projekta je nešto više od milijun kuna, a razdoblje provedbe je listopad 2018. - travanj 2020. godine.

'Ulaganje u odgoj i obrazovanje jedno je od ključnih prioriteta za razvoj našeg društva, no bez ulaganja u one koji posredno ili neposredno rade s našom djecom, u odgajatelje i odgajateljice i stručne suradnike i suradnice, teško je dostići ciljeve koje smo si kao društvo zajedno postavili', istaknula je predsjednica SOMK-a Božica Žilić.