javne službe na nogama

Sindikat policije traži veće plaće zaposlenima u MUP-u

30.08.2022 u 17:00

Bionic
Reading

Sindikat policije Hrvatske (SPH) zatražio je u utorak povećanje plaća zaposlenima u MUP-u priključujući se inicijativi sindikata javnih službi koji od Vlade očekuju da u što kraćem roku pokrene pregovore o povećanju osnovice za plaće njihovih članova.

"SPH upozorava da je rast plaća nužan s obzirom na aktualnu gospodarsku situaciju koju obilježava ogroman porast cijena i sve teži životni uvjeti policijskih službenika te svih ostalih državnih službenika i namještenika, čije su plaće iznimno niske te značajno zaostaju za plaćama u gospodarstvu, pa i u javnim službama", priopćili su iz SPH-a.

Smatraju da se na taj način donekle mogu ublažiti pritisci inflacije i porasta cijena koji narušavaju životni standard njihovih članova te naglašavaju da se to osobito odnosi na porast cijena osnovnih životnih potreba poput hrane, prijevoza, stanovanja, energenata i struje.

Prilikom pregovora za potpisivanje Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, ovog je svibnja ugovoreno povećanje osnovice za plaće za četiri posto te je rečeno kako će se o daljnjem rastu osnovice s Vladom pregovarati ujesen, podsjećaju iz SPH-a.

Sindikati javnih službi apeliraju na premijera Andreja Plenkovića da pregovori počnu najkasnije do 15. rujna, odnosno da završe do kraja rujna, a svoj zahtjev predsjedniku Vlade planiraju isporučiti početkom tjedna, najavili su mediji.

Cilj im je da zaposleni u obrazovanju, zdravstvu, socijali, kulturi i drugim javnim službama osjete rast osnovice već u listopadu, na plaćama za rujan.

Predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Nada Lovrić rekla je da će tražiti povećanje osnovice za minimalno 10 posto, a u slučaju da se Vlada ogluši na njihov zahtjev mobilizirat će svoje članove na prosvjede ili štrajkove.