otvoreno pismo

Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske: Nećemo dopustiti poigravanje radnicima u dječjim vrtićima

22.05.2020 u 12:34

Bionic
Reading

Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) uputio je otvoreno pismo osnivačima i ravnateljima dječjih vrtića i Ministarstvu znanosti i obrazovanja u kojemu ističe kako neće dopustiti poigravanje radnicima u dječjim vrtićima jer vrtići neće moći osigurati uvjete koje je propisao HZJZ

Sindikat ističe kako će radnici morati raditi u dodatno otežanim uvjetima, pod pritiskom, pa odluku o radu vrtića u punom kapacitetu smatra neprimjerenim 'eksperimentom'.

SOMK poziva ravnatelje dječjih vrtića da bez ustručavanja traže pomoć Stožera civilne zaštite te da ne 'štede' osnivače u traženju osiguranja uvjeta za provedbu mjera što ih je propisao HZJZ, jer to je njihova obaveza i odgovornost.

U protivnome, naglašava sindikat, neće nam preostati ništa drugo nego pružiti otpor i pozvati radnike u dječjim vrtićima na obustavu rada dok im se ne osiguraju sigurni uvjeti rada. Nećemo dopustiti, poručuje SOMK, da se loše politike i odluke i dalje 'lome' preko leđa radnika.

Sindikat smatra da je nemoguće osigurati provođenje odgojno-obrazovnog rada na siguran način u 'nemogućim' uvjetima, jer je ono što je u mjerama navedeno, u većini dječjih vrtića, u praksi neostvarivo.

Sramotno je, podsjeća sindikat, da se sve ove godine 'štedjelo' na pomoćno-tehničkom osoblju, na izgradnji novih vrtića, na adaptacijama, na opremi, sredstvima za rad, pa sada treba 'vojska' radnika, kojih nema, za provođenje propisanih mjera. Sindikat poručuje kako neće dopustiti poigravanje radnicima u dječjim vrtićima.