fleksibilnije rješenje

Sindikat i Matica umirovljenika: Svim korisnicima domova omogućite pravo glasa

  • I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 03.07.2020 12:53
  • Objavljeno 03.07.2020 u 12:53
Bionic
Reading

Sindikat umirovljenika (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) usprotivili su se u petak onemogućavanju ustavnog prava glasa na izborima za većinu starijih i nemoćnih korisnika domova te su pozvali na fleksibilnija rješenja koja bi broj zakinutih svela na minimum

"Državno izborno povjerenstvo (DIP) tri dana prije izbora objavilo je bizarnu uputu izbornim povjerenstvima da zbog prijetnje širenja koronavirusa članovi biračkog odbora s redovnih i posebnih biračkih mjesta neće na poziv birača, korisnika domova za starije i nemoćne, odlaziti u navedene ustanove kako bi im omogućili glasovanje izvan biračkog mjesta. S obzirom da je korisnicima domova za starije zabranjen izlazak iz domova, ovakva odluka DIP-a značila je i da će tim ljudima biti uskraćeno pravo glasa", navode SUH i MUH u priopćenju.

Smatraju šokantnim što je DIP "nonšalantno" objavio da će se birački odbori organizirati u samo 83 od 700 domova za starije i nemoćne osobe, pri čemu bi 17.000 korisnika ostalo bez prava glasa.

"Nakon oštrih reakcija u javnosti, ministar uprave Ivan Malenica objavio je kako će korisnici preostalih domova za starije i nemoćne, u kojima nisu organizirani birački odbori, ipak moći ostvariti svoje biračko pravo. No, iz obrazloženja je vidljivo da će se to odnositi samo na one koji su se do 24. lipnja službeno prijavili da žele glasati izvan mjesta boravišta. I na to su stigle oštre reakcije", navode udruge.

Pozvali su sve ravnatelje domova za starije da provedu promijenjenu odluku DIP-a, kojom je sada omogućeno glasovanje birača u ustanovama u kojima nisu određena biračka mjesta.

"Mnogi će korisnici domova ipak ostati bez svog ustavnog prava na glas, zbog čega treba promijeniti izborni zakon kako se takve stvari više ne bi događale, a možda i putem rješenja koji su u doba korone primijenile za svoje izbore u Francuskoj i Poljskoj, tj. putem elektronskog, odnosno dopisnog glasanja", stoji u priopćenju.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal