PISMO RADNIKA HŽ-A KALMETI

Sindikalisti kradu, lažu i ništa ne rade

10.07.2009 u 21:58

Bionic
Reading

Anonimni radnik Hrvatskih željeznica i bivši član sindikata u pismu koje je poslao na adresu Ministarstva prometa te šefovima Hrvatskih željeznica žali se na sindikalne čelnike

'Poštovani ministre Kalmeta, ja sam bivši član sindikata u Hrvatskim željeznicama. Pišem vam jer više ne mogu gledati kako sindikalni čelnici HŽ-a zavaravaju radnike, važni su im samo osobni interesi. U sprezi su s dobavljačima, istražuje ih policija, a osim plaća dobivaju razne donacije, provizije, uskrsnice, božićnice, a ne rade u korist radnika. Zapravo ništa ne rade i umjesto da dolaze na posao, rekreiraju se po sportskim klubovima. U HŽ dođu samo na piće.

Ako sindikalni čelnici ne promijene način rada, bolje da se samo brinu o nabavi jabuka, svinjskih polovica i ogrjevnom drvetu jer će tako biti korisniji nama radnicima. Jer ovako su sami sebi svrha', stoji u pismu.

U državnim željeznicama postoji sedam sindikata, a zaposleno je najmanje sto sindikalnih profesionalaca, s plaćama i do 17 tisuća kuna neto, piše Jutarnji list.

Sindikalni čelnici u HŽ-u imaju plaće u rangu ministara, gradonačelnika Zagreba, pa čak i najvažnijih sudaca. Situacija je još gora uzmemo li u obzir da HŽ opstaje na račun državnog proračuna i u velikim je gubitcima

Iz godine u godinu bilježe stotine milijuna gubitaka te preživljavaju pomoću subvencija od najmanje milijardu kuna godišnje. Godišnje se samo za plaće 13.900 radnika isplaćuje 1,6 milijardi kuna, a stotinjak sindikalista tvrtku godišnje stoji 21 milijun kuna.

Izgleda da profesionalni sindikalisti zapravo vode HŽ. Ne samo da ih je sve više nego upravi dostavljaju dopise koga da zaposle, kome da daju stimulaciju, traže besplatan prijevoz za drva, a navodno i ugovaraju poslove s dobavljačima.

Zato su se u Sindikatu željezničara Hrvatske pred godišnje odmore odlučili počastiti, pa su na račun sindikata kupili 83,890 kilograma dimljene šunke za 3691 kunu.

'Gospodine Kalmeta, sindikalni vođe su u sprezi s upravama i dobavljačima s kojima se dogovaraju razni poslovi. Da bi to mogli raditi, sindikalni vođe dogovaraju s upravama tko će biti na kojoj funkciji u nabavi, upravi te na čelu pojedinih poslovnica. Takvim načinom rada doveli su tri društva pred stečaj, a u HŽ-u je normalno da su nadređeni ujedno i članovi sindikata. Zbog takvih sprega dolazi do korupcije, pa i mita', piše dalje u pismu anonimni radnik HŽ-a.

On potanko opisuje način na koji djeluju sindikati te tvrdi da imaju kontrolu i nad zapošljavanjem ljudi. 'Sindikalni vođe imaju presudnu ulogu kod zapošljavanja. Na taj način stvaraju svoju mrežu onih koji im odgovaraju te ako im se netko usprotivi, spremni su ih rušiti na sve moguće načine', napisao je bivši član sindikata.

Bivšem sindikalnom čelniku s lažnom diplomom Draženu Drku posvetio je dio svog pisma. Drk je izbačen iz sindikata jer je otkriveno da je krivotvorio diplomu Prometnog fakulteta u Zagrebu. Potvrdilo je to Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici, ali Drk se izvukao od kazne jer je nastupila zastara. Diplomu je krivotvorio 1999. godine, a zastara za krivotvorenje osobnih isprava nastupa već nakon pet godina.

Novi predsjednik Sindikata tehničkog pregleda vagona i vlakova Ilija Kuprešak, koji je na toj funkciji naslijedio Dražena Drka, kaže da je kriminalistička policija stalno kod njih u sindikatu.

'Papiri su u rasulu. Podizali su se krediti, uzimale provizije, kupovale svinjske polovice... Bivši predsjednik Drk podigao je kredit od oko 16 tisuća eura u ime sindikata, a da za to nije imao odluku predsjedništva. Digao je kredit koji je njih nekoliko podijelilo. Sad kredit vraća sindikat, a oni daju novac sindikatu', opisuje predsjednik sindikata Kuprešak. Tvrdi da je policija i u centrali, a i u podružnicama sindikata.