JEDNOM NAMAGARČENI, VRAĆAJU SE PO JOŠ

Sindikalisti idu u Vladu po novu rundu šamaranja

08.06.2010 u 07:43

Bionic
Reading

Prije manje od tri mjeseca u Splitu su otkazani veliki prosvjedi jer je troje ministara obećalo u roku od tri tjedna riješiti probleme desetak posrnulih dalmatinskih tvrtki. Nije ostvareno doslovce ništa, no radničke vođe svejedno opet idu na noge premijerki

Od današnje nove runde razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor sindikalist Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata, ne očekuje mnogo: uvjeren je da Vlada neće prihvatiti zahtjev za povlačenje izmjena Zakona o radu iz procedure, pa i dalje priprema prikupljanje 455 tisuća potpisa za referendum. Prvih tisuću očekuje na prosvjedu radnika Dalmacijavina već u srijedu.

'Razgovarat ćemo s premijerkom kako ne bismo ispali nerazumni, no sigurni smo da se naši prijedlozi neće uvažiti. Izmjene Zakona o radu toliko su štetne i loše da se više ne mogu popraviti, stoga tražimo da se one povuku i da se odredi rok u kojemu bismo zajedno ispregovarali nove', kazao nam je Matijašević.

'Narodu će biti ponuđen referendum, vidjet ćemo hoće li ljudima biti teško dati svoj potpis i pokazati vladajućima da nisu nedodirljivi', najavljuje.

Upravo je najavljeni prosvjed radnika Dalmacijavina simptomatičan za odnos sindikalista i Vlade: prije samo dva i pol mjeseca najavljivali su se opći prosvjedi nezadovoljnih radnika u Splitu, gdje je izravnom krivnjom države ugroženo najmanje deset tisuća radnih mjesta u desetak tvrtki. Požar je u posljednji trenutak ugasio ministarski trojac Kalmeta Čobanković Popijač, objavljeni su rezultati pregovora i nasmiješena lica pregovarača, no do danas se apsolutno nijedan problem nije riješio. A rok je bio jasan – točno tri tjedna.

U Dalmacijavinu, recimo, radnici potražuju četiri plaće, još uvijek se nije pokrenuo postupak preseljenja tvrtke, proizvodnja je zaustavljena, a nije čak ni raspisan natječaj za privatizaciju. U srijedu izlaze na ulice.

Slično je i u vrgoračkoj Vodoprivredi: nije ispunjeno ministarsko obećanje o angažiranju na infrastrukturnim radovima, navodno zbog snažnih pritisaka moćnog građevinskog lobija. Tvrtka pleše na rubu stečaja. U RLE-u još čekaju obećanu koncesiju, Imota i Adriachem vape za natječajima i strateškim partnerima, problem Kaštelanskih staklenika gurnut je pod tepih, nitko ne zna što se događa s Milsom, u Jadranskoj pivovari još uvijek je na snazi samoupravljanje...

Brodogradilišta su, pak, posebno pitanje – četiri ponude za njihovu kupnju analizirane su, no Ministarstvo gospodarstva izbjegava sazvati povjerenstvo u kojemu bi država i sindikati raspravili o budućnosti škverova pod novim vlasnicima.

Ukratko, prije manje od tri mjeseca sindikalisti su namagarčeni iako su otkazali najavljene prosvjede, no danas svejedno odlaze u Vladu na nove pregovore. Ovaj put, navodno, bit će dosta čvršći...

'Da, nakon splitskih razgovora usvojene su neke odluke, no priznajem da gotovo nijedna od njih nije provela. Realizacija očito šteka. Današnji sastanak iskoristit ću da podsjetim premijerku na Vladina obećanja', kaže Matijašević.

Baš Splitsko-dalmatinska županija, odakle i sam dolazi, sindikalnom čelniku može biti primjer za pokazivanje – brojkom od 39 tisuća nezaposlenih već je pretekla dvostruko veći Zagreb, turistička sezona nakratko je zaustavila trend rasta, no već najesen na burzi bi se moglo nalaziti i preko 50 tisuća građana. Po procjenama ekonomista, već danas oko deset tisuća radnika radi bez da prima plaću. Sindikalna akcija iz ožujka očito je doživjela neuspjeh.

Sam Ozren Matijašević priznaje da osobno prima popriličan broj prigovora zbog oklijevanja i neodlučnosti sindikata, sve je više radnika koji žele izaći na ulicu i traže da ih netko povede. No, on tvrdi da je 'važnije dobro pregovarati i sačuvati radna mjesta'.

'Ja kao osoba prosvjedima bih sigurno dobio više pozitivnih bodova, no treba misliti na radnike', vadi se Matijašević.

Pa se onda čudi kad na prvomajskim prosvjedima skupi samo par stotina građana.