IMA LI KORUPCIJE U POLICIJI?

Sindikaliste iživcirala sapunica Nove TV

08.09.2011 u 14:46

Bionic
Reading

Dvije nove televizijske sapunice na RTL-u i Novoj, očito je, već u prvom i drugom tjednu emitiranja izazvale su buru reakcija u tradicionalno histeričnoj hrvatskoj javnosti. Nakon što je splitski gradonačelnik Željko Kerum poslije samo jedne odgledane epizode RTL-ove 'Ruže vjetrova' optužio scenariste za urbani rasizam, jer su navodno prikazali Vlaje kao bahate kriminalce neprilagođene na gradski život, serija Nove TV 'Larin izbor' silno je iživcirala Sindikat državnih i lokalnih službenika

'Nemojmo se prikazivati gorima nego što jesmo i takav imidž prodavati svijetu. Mogli bi nam povjerovati...', zavapio je glavni tajnik ovog sindikata Siniša Kuhar u priopćenju povodom prizora iz serije u kojemu jedan policajac prima mito usred policijske postaje. Po njemu, 'Larin izbor' time dobiva 'južnoamerički štih', Hrvatska se prikazuje kao 'banana republika', dok je podmićivanje državnih službenika 'narodni običaj koji kod nas vlada'.

'Ova serija pronašla je kriminalne strukture u hrvatskoj policiji!', smrtno ozbiljno će Kuhar, upozoravajući da je nedopustivo u ovakvom kontekstu koristiti službene odore, grbove i oznake hrvatske policije. Istina, kaže, na disciplinskim sudovima MUP-a svakodnevno se vode postupci zbog narušavanja pravila službe, no na umjetničku slobodu autora 'Larinog izbora' ipak se mora prigovoriti.

Na njegovo poprilično neduhovito priopćenje reagirali su i iz Nove TV: radi se, kažu, o fikciji koja inspiraciju crpi u okolini, ali i u mašti. 'Navedena scena prvenstveno pojašnjava karakterizaciju Nele Zlatar, lika koji smatra da sve u životu može kupiti novcem. Oba lika u navedenoj sceni prikazana su kao pojedinci i negativci bez generaliziranja određene službe - a čak i da se to dogodilo, i dalje bi se radilo o području umjetničke slobode', kazala nam je PR menadžerica Nove TV Vedrana Cvetko.

Kreativna producentica serije Jelena Popović Volarić još je konkretnija: nitko, kaže, ne bi bio sretniji od nje kada bismo živjeli u državi u kojoj nema mita i korupcije, no to jednostavno nije istina. 'Zahvaljujem se glumcu Draganu Veselici, koji je fantastično odigrao ulogu pokvarenog policajca, ali i gospodinu Kuharu koji je očito među 650 tisuća gledatelja koji prate našu seriju', kazala nam je Popović Volarić.

Eto ga, zahvaljujući ukočenom sindikalistu reklama serije je odrađena.