SANADER BEZ KOMENTARA

Sindikalci najavljuju prosvjede i štrajkove

19.03.2009 u 22:56

Bionic
Reading

Sindikati će u petak odbiti Vladin prijedlog o šestpostotnom smanjenju, a dogovor između Vlade i sindikata o zamrzavanju plaća sve je neizvjesniji. Vlada je također jasna: novca nema pa osnovicu treba vrati na razinu iz 2008. Novi pregovori o plaćama mogući su tek kada dođe do rasta BDP-a na godišnjoj razini. Vlada bi već idući tjedan mogla otkazati kolektivne ugovore, doznaje HTV

BRUXELLES/ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader odbio je danas u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na summitu Europske pučke stranke, komentirati mogućnost da Vlada RH otkaže kolektivni ugovor sa sindikatima javnih i državnih službi.

'Ne mogu to komentirati, još se razgovara, treba pričekati kraj tih razgovora', odgovorio je Sanader na novinarski upit da komentira mogućnost otkazivanja kolektivnog ugovora sa sindikatima.

Odustajanje od šest postotnog povećanja plaća za 240.000 državnih službenika, profesora, kulturnih i zdravstvenih radnika neće spasiti proračun, složni su sindikati.

Krešimiru Severu, predsjedniku Nezavisnih hrvatskih sindikata, teško je vjerovati da će sindikati i Vlada postići dogovor.

'U slučaju da se Vlada mimo dogovora sa sindikatima odluči na jednostrano raskidanje kolektivnih ugovora i na smanjenje plaća, to može u kasnijoj fazi rezultirati prosvjedima, štrajkovima i svim drugim što sindikatima legitimno stoji na raspolaganju', izjavio je Sever.

Sever je komentirao i odluku Vlade o smanjivanju plaća za oko 2500 sudaca i pravosudnih dužnosnika. 'Nije bitno koliko se smanjuje, nego od kojeg iznosa i od čega se smanjuje. Ako gledamo socijalne trendove, oni će i nakon samnjenja moći dostojanstveno živjeti za razliku od onih kojima se uzima a i ovako nemaju dovoljno za život', pojasnio je Sever.

Sindikati će u petak Vladi poručiti da pristaju na privremeno odustajanje od šest postotnog povećanja plaća ukoliko Vlada prihvati automatizam pri povratu novca i utvrđivanje cijene rada, kako bi se uklonilo zaostajanje plaća u javnim i državnim službama za plaćama u privredi, najavio je tajnik Sindikata državnih službenika i namještenika Siniša Kuhar

Sindikati su u tisku objavili oglas pod nazivom Istina o plaćama i ljudima koji rade u službi građana Republike Hrvatske.

Smanjivanje plaća, i to samo jednoj kategoriji radnika, čija je jedina krivnja da plaće primaju iz državnog proračuna, prikazuje se kao univerzalni lijek za sve gospodarske probleme i političke promašaje u ovoj zemlji, unatoč činjenici da bi smanjivanje plaća za šest posto donijelo uštedu od svega 0,7 posto državnog proračuna, kaže se, među ostalim, u oglasu.

Dodaje se kako to predstavlja napad na opasan rad u policiji i vojsci, na human i težak rad u socijalnoj skrbi, na odgovoran rad u sudstvu, carini i državnoj upravi. I na kraju, to je napad na dostojanstvo i rad svih zaposlenih jer će se već sutra taj isti interesni lobi obrušiti na radnike u industriji