dubinski nadzor

Sindikat policije očekuje 'bezbolan' prijelaz policijskih službenika na Schengen

29.06.2022 u 17:03

Bionic
Reading

Prema procjenama Sindikata policije Hrvatske nakon ulaska u Schengen na unutarnjim granicama prema EU prestalo bi raditi do 1000 osoba, za koje drži da će ih resorno ministarstvo moći prilično "bezbolno" zaposliti na radnim mjestima u policijskim upravama odnosno postajama

Sukladno pravilima EU-a i odluci Vlade RH, formirat će se posebne ekipe za dubinski nadzor (kompenzacijske mjere) koje bi regrutirali upravo među onima koji prestaju raditi na graničnim prijelazima, a njihov novi posao bio bi dubinski nadzor i kontrola ljudi, nezakonitih migracija i roba.

Plan proveden na taj način trebao bi omogućiti što lakšu tranziciju na nove uvjete rada i posla pripadnika MUP-a u okolnostima RH kao članice EU-a i schengenske zone, navodi se u odgovoru SPH na upit Hine.

Schengen je osobito zanimljiv za policijske službenike jer se s njime izravno mijenja opseg i dio poslova koje su obavljali u nadzoru unutarnje granice EU-a prema Sloveniji i Mađarskoj, ističe Sindikat policije Hrvatske.

Podsjećaju da je, poučen iskustvom iz 2013. godine kada je nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju velik broj carinika ostao neraspoređen jer se nije na vrijeme planiralo, SPH godinama ukazivao javnosti, Ministarstvu unutarnjih poslova i Vladi RH, kako je nužno unaprijed planirati način i proces u kojemu će Hrvatska pristupiti daljnjim integracijama u okviru EU, poput Schengena i eurozone.

Ministarstvo je prihvatilo naše prijedloge, pa se, upravo u sklopu pripreme za Schengen, posljednjih nekoliko godina na unutarnjim granicama prema EU novi policijski službenici nisu zapošljavali ili su ta zapošljavanja bila minimalna, dodaju.