SDP ČITA ZNAKOVE

Sinčić: Za stanje u Imunološkom najodgovorniji je Silobrčić

08.02.2017 u 18:52

Bionic
Reading

Zastupnici su u srijedu u Saboru raspravljali o inicijativi Živog zida za osnivanje Istražnog povjerenstva o utvrđivanju odgovornosti za Imunološki zavod, Ivan Sinčić je Vlatka Silobrčića imenovao najodgovornijim za postojeće stanje u Zavodu, pozivajući se na izvješća Državne revizije iz 2002. i kaznenu prijavu protiv Silobrčića, a iz redova SDP-ove oporbe su ustvrdili kako je znakovito da se dan prije rasprave o ministru znanosti Pavi Barišiću raspravlja o Imunološkom i proziva biveg čelnika te ustanove Silobrčić koji je, zbog Barišića, dao ostavku na mjesto predsjednika Odbora za etiku u znanosti

Imunološki zavod nije iznimka već ogledni primjer po kojem je sve što vrijedi uništeno i rasprodano u bescijenje', istaknuo je Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) pozivajući da nadležna državna tijela 'rasvijetle kriminal' i 'nacionalnu izdaju' vezano za Imunološki zavod u Zagrebu. Imunološki može postati profitabilni hrvatski brend, dodao je. Osvrćući se na povijest Imunološkog zavoda, podsjetio je kako mu je 1992. na čelo došao akademik Vlatko Silobrčić.

'Prema izviješću obavljene Državne revizije pretvorbe i privatizacije 2002. godine Imunološki zavod je u lipnju 2000. godine protiv Silobrčića podnio Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu', istaknuo je čelnik Živog zida. Sinčić je Silobrčića imenovao 'najodgovornijim' za postojeće stanje u Zavodu te je poručio kako je svima interes da se razriješi to pitanje.

'Da je ostala vlada Zorana Milanovića, danas Imunološki ne bi imao problema. Žalim ako je ova točka stavljena jedan dan prije rasprave o Barišiću kako bi se diskreditirao Silobrčić koji s ovim nema nikakve veze', ustvrdio je u replici SDP-ov Željko Jovanović. Na Sinčićevo izlaganje replicirao je i HDZ-ov Josip Borić. 'Vi ste veći dio svog izlaganja spominjali izvjesnog gospodina Silobrčića i nisam shvaćao o kome se radi, a nakon vaših replika shvatio sam da se radi o gospodinu koji je predsjedavao Odborom za etiku u znanosti i visokom obrazovanju i koji je nedavno podnio ostavku na to mjesto, s obzirom da njegov politički uradak vezan uz navodni plagijat ministra Barišića, nije mogao proći kroz taj odbor', poručio je Borić.

'Mostov' Miroslav Šimić je, pak, istaknuo da se zastupnici bave prošlošću jer 'neki prije taj posao nisu odradili. Posao koji se tiče utvrđivanja odgovornosti koja nikada na kraju krajeva nije utvrđena", naglasio je Borić. Osnivanje Istražnog povjerenstva za utvrđivanje odgovornosti za Imunološki zavod 'apsolutno podržava' i SDP-ov Gordan Maras koji međutim dodaje kako Imunološki zavod 'stoji kao sjenka još devedesetih i zakona iz Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća'. 'Ne želim da se rasprava svede na raspravu o Silobrčiću. Želim holistički pristup', rekao je Sinčić.

Povjerenstvo će podržati i HDZ, čiji su zastupnici naglasili da bi Imunološkom više trebao i 'tim za spas'. 'Loše upravljanje, neodstatak vizije, pohlepa, pogodovanja, osobni interesi, manjak osjetljivosti ... sve to možemo staviti u dvije riječi – Imunološki zavod... HDZ će podržati Povjerenstvo koje će utvrđivati odgovornost, ali ne ono Povjerenstvo koje će biti poligon za međustranačka prepucavanja i jačanje mišića pred lokalne izbore', poručio je HDZ-ov Drago Prgomet. Anka Mrak Taritaš (HNS) rekla je kako Imunološki zavod na postojećoj lokaciji ne može raditi te bi se o tome trebalo povesti računa.