SKROMNA SREDSTVA

Sinčić troši sitniš, ali je ipak nagrecao za turneju

16.12.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Ivan Vilibor Sinčić u predsjedničkoj kampanji planira potrošiti ukupno 50.000 kuna što je četiri puta manje od onog što Kolinda Grabar Kitarović planira izdvojiti od vlastitih sredstava ili identična svota koju Ivo Josipović i Milan Kujundžić planiraju dati iz svog novčanika

I dok će se za kampanje HDZ-ova i SDP-ova kandidata potrošiti sedmeroznamenkaste svote, ali ne veće od osam milijuna kuna, Sinčić sa skromnih 50.000 kuna, od čega vlastitih sredstava planira uložiti tri-četiri tisuće, planira i manju turneju.

'Stožer nam je u Trnjanskoj ulici iza Palače pravde, a zasad imamo u planu obići Split, Trogir, Osijek, Vukovar, Beli Manastir, Garašenicu, Bjelovar, Čakovec, Varaždin, Slavonski Brod i Požegu. U kampanju neće biti uloženo više od 50.000 kuna', kazao nam je Sinčić.

Ivo Josipović kao predsjednik države proteklih pet godina ima plaću od oko 24, 25 tisuća kuna. Drugim riječima u vlastitu izbornu promidžbu spreman je uložiti tek dvije plaće. Prije pet godina u kampanju je uložio 500 tisuća kuna vlastitog novca koje je osigurao podizanjem kredita. Kredit je uredno servisirao čim je iz proračuna dobio pola milijuna kuna za naknadu troškova.

Kolinda Grabar Kitarović od ljeta 2011. bila je na plaći u NATO-u koja je, prema neslužbenim podacima, iznosila blizu 20 tisuća eura pa joj iznos od 200.000 kuna ne bi trebao predstavljati veći problem.

Za očekivati je da kandidati računaju da će im se dio uloženih sredstava vratiti. Naime, prema Zakonu o financiranju troškova izborne promidžbe, svi kandidati koji u prvom krugu osvoje najmanje deset posto glasova imaju pravo na nadoknadu troškova iz proračuna. Onaj tko u prvom krugu osvoji najviše ima pravo na milijun kuna dok će ostali novac dobiti razmjerno broju glasova koje su osvojili, ali pod uvjetom da imaju deset posto.