'debeli sukob interesa'

Sinčić: Plenković je organizirao i bio šef skupine Borg

31.08.2018 u 16:51

Bionic
Reading

Predsjednik Živog zida Ivan Sinčić ustvrdio je u petak da je premijer Andrej Plenković 'organizirao, predsjedao i davao upute' skupini Borg na barem sedam od osam sastanaka u Vladi, te ga je prozvao jer Živi zid još nije dobio uvid u knjigu ulazaka i izlazaka u Banske dvore, što je zatražio u svibnju

To što Plenković hoće umanjiti stvar ne mijenja činjenicu da je u debelom sukobu interesa, da je predsjedao Vladom i bio šef paraskupine koja je za cilj imala izvući novac iz Agrokora. Naravno da je sve znao, da je pokrenuo cijelu priču, da je glavni i odgovorni, izjavio je Sinčić na konferenciji za novinare ispred Banskih dvora.

Sinčić je premijera prozvao i zato što Živi zid još nije dobio uvid u knjigu ulazaka i izlazaka iz Vlade. "Tko je Plenković da onemogućava uvid u nešto što je javno", upitao je Sinčić ustvrdivši kako premijer time hoće sakriti ostale sudionike i sastanke skupine Borg.

Bit ćemo uporni dok ne dobijemo te podatke, najavio je, navodeći da je Živi zid tražio podatke o ulascima u Banske dvore od 1. veljače do 1. svibnja 2017.

"Ne samo da je cijelo vrijeme obmanjivao hrvatsku javnost, da je lagao, kao i njegovi ministri uključeni u skupinu Borg, on i danas krši hrvatske zakone", ustvrdio je Sinčić.

Ivan Vilibor Sinčić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Todorić mora biti sankcioniran

"Osobno ne vjerujem ni Todoriću niti Vladi ali ne bih se iznenadio da je bio takav tretman", odgovorio je Sinčić upitan za Todorićevu izjavu da je u Vladu, gdje su ga "primili kao mafija", ulazio na stražnji ulaz.

Todorić je u intervjuu za Novu TV pokušao zaštititi sebe i svoju poziciju, no mora biti sankcioniran zbog budućnosti ove zemlje, a bilo bi dobro da u tom procesu bar nekoliko korumpiranih političara povuče za sobom, kaže čelnik Živog zida.

Sinčić je nezadovoljan što je Vlada odbacila njihov prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine. "Da je ovaj zakon postojao prije, ne bi se dogodili Jakovčić i Rossanda, da si međusobno isplaćuju desetke milijuna kuna i grade vile, a u isto vrijeme propada strateška gospodarska grana", ističe.

Ozbiljne zemlje postavljaju svojim dužnosnicima pitanje kako su stekli imovinu, poručuje Sinčić.