upozorenje živog zida

Sinčić: Ovrhe će uništiti stotine tisuća građana, a Vlada je bez rješenja

19.10.2020 u 14:14

Bionic
Reading

Stranka Živi zid poručila je u ponedjeljak kako će današnje aktiviranje 240.000 ovrha uništiti sudbine stotine tisuća građana u Hrvatskoj, a Vlada za taj problem nije ponudila nikakva konkretna rješenja

Predsjednik stranke i europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić upozorio je na konferenciji za novinare da je danas aktivirano 240.000 ovrha.

“Po podacima Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, na europskoj razini ima preko 100 milijuna siromašnih građana, i to prije koronakrize. Sada će to biti još mnogo gore", ustvrdio je Sinčić.

U Hrvatskoj je 200.000 tisuća siromašne djece, a preko milijun siromašnih građana, bilo i prije krize, a sada će taj broj narasti na dva milijuna građana, smatra Sinčić.

Od Vlade nismo vidjeli nikakva konkretna rješenja dok je Živi zid u Sabor poslao prijedlog Ovršnog zakona koji rješava svu tu problematiku.

“U ovo krizno vrijeme Andrej Plenković, premijer bez ikakvog srama, daje šest milijuna kuna da kupi dva blindirana auta, bojeći se za svoju sigurnost. Neka izvoli ići bicikom, kao nizozemski premijer, neka se izvoli svakih deset ili sto metara suočiti s građanima, žrtvama njegove nesposobnosti, politike i korupcije koja izbija na sve strane”, kaže Sinčić.

Kao dugoročno rješenje na razini Hrvatske i Europe Sinčić predlaže univerzalni temeljni dohodak.

“U svijetu postoji ogromno bogatstvo, nikad nije bilo više novaca, vrijeme je da se to bogatstvo prelije na sve građane, da imaju dostojanstven život u 21. stoljeću. To nije samo ekonomsko, već i moralno i civilizacijsko pitanje”, rekao je.

Smatra kako je postojeći Ovršni zakon u Hrvatskoj kriminalan pa bi umjesto njega trebalo usvojiti zakonski prijedlog Živog zida.

“U tom zakonu nema naknade Fine, nema naknade javnih bilježnika, odvjetnika, troškovi padaju na par lipa ili kuna za veliku većinu ovrha. Štiti se jedini dom, ovrhe se vraćaju na sud. To je optimalni slovenski model, koji izbavlja građane iz dužničkog ropstva, oslobađa ih blokada”, kaže Sinčić.