ČELNI ČOVJEK ŽIVOG ZIDA

Sinčić: Koaliranje sa SDP-om ili HDZ-om bio bi naš politički kraj

27.05.2015 u 10:33

Bionic
Reading

Ivan Vilibor Sinčić u emisiji Novi dan, televizije N1, govorio je o padu rejtinga svoje političke organizacije, HDZ-u, SDP-u i čvrstoj odluci da ne koalira s nikim od njih, tužbi koju je podnio protiv INA-e i MOL-a, te što su glavne odrednice predizborne kampanje Živog zida

O padu rejtinga Živog zida kojeg prikazuju ankete, Sinčić se ne uzbuđuje previše. Kaže da je siguran kako rad i trud moraju donijeti rezultate, bez obzira što kažu ankete.

'Ankete nikada nisam uzimao kao relevantnu stvar. Mi smo četiri godine radili ono što je ispravno i znamo da će ljudi to znati cijeniti', rekao je.
Sinčić je već ranije govorio kako je monetarna reforma jedno od glavnih oružja Živog zida u predizbornoj kampanji.
'Mi smo nametnuli pitanje monetarne reforme i stvari su se napokon pokrenule. Kroz nekoliko tjedana predstavit ćemo svoje stručnjake i naš program', najavio je.

O usporedbi sa grčkom koalicijom radikalne ljevice Syriza, Sinčić tvrdi kako njihova priča nije ista. Štoviše, kaže da Živi zid ima planiran program više nego što ga pobjednička koalicija pokušava provoditi u Grčkoj.


'Priča Syrize i Živog zida nije ista. Mi smo druga priča, mi idemo korak dalje i idemo s tom monetarnom reformom, što njima nedostaje. Živi zid apsolutno ne želi euro jer bi to bio zadnji čavao u lijes našem monetarnom suverenitetu', tvrdi.

Upitan za komentar kako monetarna reforma koju najavljuje HDZ nije naišla na pozitivnu reakciju građana, kratko je odgovorio:

'Ne vjerujem da to HDZ želi provesti, to su rekli samo zato što smo mi nametnuli to pitanje', uvjeren je Sinčić.

U emisiji Novi dan govorio je o tužbi koju je Živi zid podnio protiv INE I MOL-a, te tri sporna ugovora koja su ga motivirala za podnošenje tužbe.

'Tijekom kampanje sam naglasio da je bilo kriminala u pretvorbi i privatizaciji, pa i u slučaju Ine. Ovo je korak dalje u toj borbi. Organizirali smo nekoliko tribina i tužba je bila sljedeći korak. Tražimo da se ponište tri sporna ugovora i privremenu mjeru suspenzije MOL-ovih većinskih upravljačkih prava. Ja stojim iza svega što sam rekao, želimo doći do istine o INA-i. Moj pravni tim kaže da u pravno uređenoj državi ovakav spor nije moguće izgubiti, ali mi nismo pravna država. Postoje tajni vlasnici INA-e i stojim iza tih svojih tvrdnji, a tko su oni sam već mnogo puta naveo', pojašnjava.

Na pitanje je li sudjelovao u ilegalnim priključivanjima struje za 'isključene građane', Sinčić odgovara da je radio ono što nije radio HEP, naglašava, štitio ljude i njihove potrebe.

'Znat će se točno koliko je tko potrošio struje i oni će platiti te račune kada budu bili u mogućnosti. HEP treba reorganizirati. Ne vjerujem u njihove priče da štite ljude, smatram da rade upravo suprotno, ugrožavaju živote ljudi, rekao je Sinčić.

O politici, kampanji i eventualnom koaliranju kaže da će i SDP i HDZ uskoro pokazati želju da koaliraju sa Živim zidom.

'Nije bilo javnih ni tajnih poziva, a da ih je bilo mi se ne bi odazvali. Ne mislim da će HDZ premoćno pobijediti na izborima. Mi bismo i jedne i druge htjeli natjerati na koaliciju', kaže Sinčić, a na pitanje da li bi koalirao sa HDZ-om i SDP-om ako Živi zid pobijedi na izborima kaže:

'Ne bih koalirao jer je to nemoralno, izdaja biračkog tijela. Kada bismo to napravili, potpora bi nam pala i to bi bio naš kraj', zaključio je čelni čovjek Živog zida.