PREDSTAVILI ZDRAVSTVENI PROGRAM

Sinčić: Glas za Most je glas za HDZ

22.08.2016 u 12:11

Bionic
Reading

Koalicija 'Jedina opcija' sastavljena od Živog zida, Uvijek Frankeri, Akcije mladih i Promijenimo Hrvatsku predstavila je u ponedjeljak kandidate za 2. izbornu jedinicu čiji je nositelj Ivan Lovrinović, a naglasak na predstavljanju stavila je na probleme u zdravstvu i rješenja koje nude, poručivši da je potrebno reći stop politizaciji zdravstva te odljevu kadrova u inozemstvo

Nositelj liste Ivan Lovrinović govoreći ispred ispred Kliničke bolnice Dubrava, rekao je kako se po gužvama ispred bolnica stječe dojam da je pola nacije bolesno te da to govori da je zdravstveni sustav u dubokoj krizi te da predhodne vlade 25 godina nisu ništa osmislile.

Istaknuo je da se za zdravstvo troši 23 milijarde kuna iz državnog proračuna tj. oko 20 posto svih proračunskih rashoda te da ti rashodi zavrjeđuju da stalno budu u fokusu.

Naglasio je kako konačno treba prekinuti 'proizvodnju dugova u zdravstvu jer se tu ne zna tko pije a tko plaća'. Ocijenio je da je sustav 'fragmentiran' te da mnoge bolnice ne bi trebale raditi i da nemaju dovoljan broj liječnika specijalista.

Kazao je kako ova koalicija namjerava zaustaviti proizvodnju dugova postavljanjem novog financijskog menadžmenta. Istaknuo je kako u zdravstvenom sustavu ima previše nemedicinskog i administrativnog osoblja za kojeg bi se u narednih četiri godine trebao osmisliti sustav prekvalifikacija.

Prema njegovim riječima, nemedicinsko osoblje opterećuje sustav s 800 milijuna do milijarde kuna. S druge strane treba povećati broj medicinskog osoblja, nastavio je kazavši da postoje podaci prema kojima postoji potreba za oko 1000 liječnika i oko 4 do 5 tisuća medicinskih sestara i tehničara.

To je onaj zdravstveni sustav koji mi želimo, dodao je. Naglasio je da bi se racionalizacijama u zdravstvu koje oni predlažu moglo povećati plaće medicinskom osoblju oko 30 posto te da bi u sustavu bilo zadovoljnije osoblje.

O problemima zdravstva govorili su i kandidati ove koalicije u 2. izbornoj jedinici Jozo Ezgeta te Dominik Vuletić, a novinarima se obratio i predsjednik Živog Zida Ivan Vilibor Sičić koji je poručio da ova koalicija nije usko fokusirana i ne bavi se samo monetarnom reformom ili švicarskim frankom, već i šire.

Ocijenio je da se javno zdravstvo mora financirati iz javnog novca, a privatno iz privatnog dodavši da danas imamo 'stranačke bolnice i javni novac nam odlazi tko zna kuda'.

Rekao je da je Most prevario svoje glasače na prošlim izborima i propustio priliku reformirati zdravstvo te mu napravio najveću štetu pogodujući privatnim interesima. Glas za Most je glas za HDZ, zaključio je Sinčić.

441125,440973,441058,440801