OTAC MALOLJETNOG STANIČIĆA

'Sin mi je stalno govorio da je vatra velika i da čekaju vodu'

13.09.2011 u 17:39

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Zadru danas je nakon više od mjesec dana stanke nastavljeno suđenje bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, optuženu za propuste u organizaciji gašenja požara i spašavanju vatrogasaca na otoku Kornatu

Svjedočili su otac i sestra poginulog 16-godišnjeg Marka Stančića. 'Sinu sam dopustio da preko ljeta bude u DVD-u Tisno, ali samo kao pomoćni vatrogasac, bez mogućnosti odlaska na požarišta', rekao je u svjedočenju Dinko Stančić, otac pokojnoga Marka 'Bili smo uvjereni kako se nije ukrcao na kobni let sve dok nije poslao poruku da je u zraku i da će sve biti u redu', kazao je Dinko Stančić.

Predzadnji put kad je razgovarao s ocem obećao je da neće silaziti na otok, nego da će se vratiti helikopterom koji je trebao odletjeti po 'krušku' s vodom. Zadnji put su se čuli desetak minuta prije 15 sati, posvjedočio je. 'Bilo mu je žao što je otišao i što me nije poslušao. Stalno je govorio da je vatra velika i da čekaju pitku vodu', rekao je, svjedočeći o dijelu svoga razgovora sa sinom.

Kad je čula za nesreću, mrtve i ranjene, Markova sestra Nikolina Stančić-Dodić pokušavala je doznati bilo kakvu vijest o bratu. Stizale su protuslovne obavijesti, od one da uopće nije na otoku do toga da je među nestalima. 'U jednom trenutku, oko ponoći, razgovarala sam i sa Slavicom, koji mi je rekao da ne zna ništa i da će mi se javiti, ali nikad se nije javio. Međutim, mi smo, kao i sve ostale obitelji, pravu informaciju doznali tek sutradan u podnevnim vijestima HTV-a', rekla je Nikolina Stančić-Dodić.

Inače, na prošlom ročištu u kolovozu odvjetnici obitelji poginulih vatrogasaca zatražili su od suda da ih se što prije ispita, kako bi mogli pratiti tijek suđenja. Za početak listopada zakazano je svjedočenje jedinoga preživjelog vatrogasca u kornatskoj tragediji Frane Lučića

Od početka godine u postupku protiv Dražena Slavice u 65 raspravnih sati održano je 15 rasprava i saslušan 41 svjedok, a još će biti saslušano najmanje 69 svjedoka te izvesti nekoliko vještačenja.

Suđenje se nastavlja sutra.