RUPA U PLANU OPORAVKA

Šimundić: Ni Plenković ne vjeruje u HDZ-ove priče o Lećevici

07.04.2021 u 13:07

Bionic
Reading

Kandidat Domovinskog pokreta za splitsko-dalmatinskog župana Mate Šimundić poručio je u srijedu da ni premijer Andrej Plenković ne vjeruje u HDZ-ove priče o Lećevici, jer se taj centar za gospodarenje otpadom ne spominje u Nacionalnom planu oporavka.

"Iako Nacionalni plan oporavka sadrži i poglavlje o gospodarenju otpadom, Lećevica se nigdje ne spominje", rekao je Šimundić i dodao da je sada potpuno jasno kako ni predsjednik Vlade Andrej Plenković ni Vlada ne vjeruju u obećanja Blaženka Bobana i HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije o Regionalnom centru čistog okoliša u Lećevici.

U Nacionalnom planu oporavka i otpornosti od 2021. do 2026., čiji je nacrt nedavno predstavljen, nema ni slova o najvećem projektu na jugu Hrvatske, kako mu već godinama tepaju u županijskoj administraciji, ustvrdio je.

Šimundić je rekao kako u Vladi očito imaju mnogo bolje informacije o stanju u kojem je projekt nego građani u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kojima županijska administracija "informacije pušta na kapaljku".

"Ne čudi što je Plenković projekt splitsko-dalmatinskoga HDZ-a prekrižio kad se zna da taj projekt nije podijeljen u faze izrade i da nema jasno definiranih rokova kada koja faza mora biti dovršena", istaknuo je.

Šimundić je rekao kako je to jedan od razloga zašto se realizacija "razvlači već 20 godina, a troškovi samo rastu".

Iako u Splitsko-dalmatinskoj županiji govore da će Centar proraditi već za nekoliko godina, to, po njegovu mišljenju, nije realno ni izvedivo jer ni zemljište na kojem bi se trebao graditi još nije otkupljeno. Upozorio je kako "nisu utvrđeni ni principi rada Centra jer u planovima stoji da će dio otpada razvrstavati gradovi i općine, a dio će se razvrstavati u Centru".

"Međutim, još nitko nije odredio koliko točno nerazvrstanog otpada ide u Lećevicu. Očito je i Plenković uvidio da je projekt neozbiljno napravljen pa ga je odlučio izostaviti iz Nacionalnog plana oporavka i raspodjele europskog novca", zaključio je Šimundić.