PREKRŠAJ ILI KAZNENO DJELO?

Šimonović: Za džoint pitajte policiju i DORH

22.04.2010 u 15:05

Bionic
Reading

Slučaj Armanda Marestija iz Pazina koji je bio osuđen za isto djelo i na kaznenom i na prekršajnom sudu pokrenuo je pitanja dekriminalizacije lakih droga. Ministar pravosuđa Ivan Šimonović rekao je da se sprema novi Kazneni zakon, ali nije rekao kakva bi kazna trebala biti za posjedovanje jednog džointa

Ministru Šimonoviću, šefu policije i glavnom državnom odvjetniku očito je trebala presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju Maresti da se zapitaju što su to kaznena, a što prekršajna djela.

'Presuda u slučaju Maresti je jasno naznačila da se za isti činjenični opis ne može izricati prekršajna i kaznena kazna. Naprosto morat će se razlučiti prekršajna djela i kaznena djela. Mi pripremamo novi Kazneni zakon koji bi trebao biti upućen na javnu raspravu na jesen, prema tome, to će biti prilika da se jasno definira što su prekršajna, a što kaznena djela', rekao je Šimonović nakon sjednice Vlade na pitanje je li uputa policije i DORH-a da jedan džoint bude prekršajno djelo put prema dekriminalizaciji droga.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ravnatelj policije Oliver Grbić potpisali su Privremene upute za postupanje policije i državnih odvjetnika u kojima između ostalog stoji da u praksi posjedovanje manjih količina lakih droga neće biti kazneno djelo.

'Vlada je već zadužila sva ministarstva da naprave popise svih pravnih akata koji sadrže prekršajna djela, i to je jedan dugotrajan posao, ali će biti uspješno obavljen. Da, primjerice, nemate situaciju da netko bude kažnjen za prekršajno djelo, a time izbjegne kažnjavanje za kazneno djelo gdje je kazna daleko veća', rekao je Šimonović, ali nije htio jasno odgovoriti na pitanje postoji li mogućnost da se i prema novom zakonu posjedovanje džointa smatra prekršajem.

'To vam nije stvar Ministarstva pravosuđa, nego stvar dogovora policije i DORH-a i njihovim standardima što će primjenjivati, a nakon toga je stvar zakonodavne procedure. Znači, ovisi o Kaznenom zakonu. Ja očekujem da on u devetom mjesecu ode u javnu raspravu. DORH odlučuje kada će pokretati kaznene postupke. Ne mogu ja tu govoriti DORH-u što da radi. Ako vas zanima kako izgleda sadašnje stanje diskusije oko novog zakona, možete sve vidjeti na web stanicama', branio se Šimonović od novinarskih nastojanja da kao ministar javno iznese svoj stav po pitanju dekriminalizacije lakih droga.