ODLAZAK U NEW YORK

Šimonović napušta Vladu do 15. srpnja

22.05.2010 u 10:03

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović odstupit će s dužnosti najkasnije do 15. srpnja, kad završava prva od dvije redovite sjednice Sabora. Hrvatski Sabor, naime, ima dvije redovne godišnje sjednice. Prva sjednica završava 15. srpnja, a druga počinje 15. rujna

Mimo tih sjednica Sabor zasjeda jedino izvanredno, a zbog saborske ljetne pauze, u slučaju da Šimonović mora stupiti na novu dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a, Vlada bi bila bez ministra pravosuđa, jer do jeseni ne bi mogla biti provedena saborska procedura imenovanja Šimonovićevog nasljednika, piše Novi list

– Nadam se da će do mog odlaska biti otvoreno poglavlje 23., bilo je sve što je o terminu stupanja na novu dužnost mogao reći Šimonović.

Podsjetimo, ministar pravosuđa izabran je na dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona krajem travnja. Natjecalo se 128 kandidata, a sve je počelo pozivnim natječajem krajem prošle godine. U međuvremenu je napravljena selekcija kandidata, a sve do ožujka, kad su u izboru bile još četiri osobe, premijerka Jadranka Kosor nije bila obaviještena da se njen ministar natječe za pomoćnika glavnog tajnika UN-a.

Rješenje za Šimonovićevog nasljednika nađeno je brzo. Državni tajnik u ministarstvu pravosuđa Dražen Bošnjaković nametnuo se kao najlogičnije i najelegantnije rješenje. Već je upućen u dnevni rad ministarstva, a k tome je i stranačka osoba, koja je prošla sve političke stepenice kao zastupnik u Hrvatskom Saboru.

Prihvaćanjem funkcije pomoćnika glavnog tajnika UN-a, Ivan Šimonović morat će se preseliti u New York. Kao pomoćnik za ljudska prava, Šimonović će biti i predstojnik ureda Visoke povjerenice UN-a za ljudska prava Navi Pillay, čije je sjedište u UN-u.

Jedna od zadaća Šimonovića na novoj dužnosti bit će i jačanje veza između glavnog tajnika UN-a i Visoke povjerenice, ali i briga da se dimenzija ljudskih prava protegne kroz ostale UN-ove aktivnosti i politike.