SLUČAJ ZAPEO

Šimonović najavio dodatne provjere sutkinje Velicki

13.10.2009 u 23:21

Bionic
Reading

Visoki trgovački sud provodi izvanredni nadzor u Trgovačkom sudu u Osijeku. Odgovor je to na pritužbe na rad predsjednice Trgovačkog suda u Osijeku - sutkinje Vlaste Velicki. Ona je 14 puta odlučivala o predmetima u kojima su zainteresirani bili članovi njezine obitelji

ZAGREB/OSIJEK - Upis tvrtke u sudski registar ili promjenu podataka o njoj Velicki je obavljala u roku od 24 sata, ali samo u 14 slučajeva, kada su vlasnici ili direktori tvrtki bili njezin muž ili zet. Ostali su u pravilu čekali i do dva mjeseca.

Sutkinja Velicki za HTV je izjavila da se radi o izvanparničnom postupku u kojemu nema suprotstavljenih stranaka te da nije pogodovala članovima obitelji. Kazala je da se njezin suprug pojavio i u dva parnična predmeta, ali tvrdi da je odmah zatražila da se ti predmeti prebace na drugi sud.

Visoki trgovački sud iz Zagreba prvi je nadzor rada sutkinje Velicki obavio još u travnju. Sud je izvješća o nadzoru dostavio Vrhovnom sudu i Ministarstvu pravosuđa. Travanjski nadzor pokazao je da postoji najmanje sedam slučajeva u kojima je Velicki pogodovala obiteljskim tvrtkama. Sada je traženo da se neke stvari dodatno provjere, potvrdio je ministar Ivan Šimonović

Visoki trgovački sud iz Zagreba tvrdi da tada ništa nije poduzeo zato što su u međuvremenu stizale nove prijave. Ostaje nejasno zašto nije podnio prijavu DSV-u već za prve slučajeve pogodovanja na koje je naišao te naknadno prijavu nadopunio novim točkama. Neslužbeno se doznaje kako u Ministarstvu razmatraju mogućnost da u Osijek pošalju i inspektore kako bi prekontrolirali rad prozvane sutkinje i predsjednice suda.