MINISTAR ŠIMONOVIĆ OBEĆAO

'Silovanu djevojčicu nećemo vratiti ocu'

08.02.2010 u 22:04

Bionic
Reading

Čini se da je pritisak medija i javnosti ipak urodio plodom. Ministar pravosuđa Ivan Šimonović kazao je da će učiniti 'sve što je u njegovoj mogućnosti da se devetogodišnjakinja ne vrati svojem ocu'

'Čuo sam se sa svim nadležnim kolegama i nećemo dopustiti daljnje zlostavljanje te djece', odlučan je ministar Šimonović. Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović potvrdio je da je nadležni centar za socijalnu skrb danas poslao hitni zahtjev Općinskom sudu za produljenje smještaja djevojčice kod udomitelja. Sada im je, dodao je, prioritet spasiti njezinog brata.

Nakon što je Vrhovni sud oslobodio djevojčičinog oca svih optužbi za silovanje kćerke, ona bi se iz udomiteljske obitelji ponovno trebala vratiti u obitelj u kojoj je doživjela užas. Za zločin je znala i njezina majka, koja joj je kazala da 'ne zna broj od policije'.

Prema pisanju Jutarnjeg.hr, presudom Vrhovnog suda zgroženi su i suci nadležnoga Općinskog suda. Neslužbeno tvrde da nijedan od njih neće potpisati nalog da se djevojčica odvede od udomiteljske obitelji.

Navodno je Državno odvjetništvo počelo pripremati pokretanje postupka u kojem bi se ustanovilo je li i njezin četverogodišnji brat, koji cijelo vrijeme živi s roditeljima, također zlostavljan.

Problem u cijeloj priči je što je Vrhovni sud oslobađajuću presudu donio na temelju iskaza djevojčice psihologinji od prije tri godine. Tada šestogodišnjakinja je napisala da tata skače po njoj, da je to boli te je zamolila da spase njezina brata.

Njezina je ispovijest pravno ništavna, ocijenjena je 'nekonzistentnom' te je utvrđeno da djevojčica jest imala seksualno iskustvo, ali je nejasno s kim. Nakon što je Vrhovni sud oslobodio krivnje njezinog oca, njemu se više ne može suditi za isto djelo.

Odluka o smještaju u udomiteljsku obitelj istječe 27. veljače i ne može biti produljena jer je Vrhovni sud ustanovio da djevojčica nije zlostavljana.

Ministar Darko Milinović će tražiti da se roditeljima trajno oduzme roditeljska skrb, jer bi, ako se to ne dogodi, malena i njezin brat svake godine mogli proživljavati novu strepnju zbog mogućnosti da im se ne produlji boravak kod udomitelja.

Ovo je druga fatalna pogreška Vrhovnog suda u ovoj godini, vezana za seksualno zlostavljanje djece od strane očeva.  Nedavno su ocu koji je silovao svoju maloljetnu kćer kaznu smanjili sa 12 na sedam i pol godina zatvora.