GADAFIJEVA SRAMOTA

Silovana Libijka optužena za klevetu

Bionic
Reading

Glasnogovornik libijske vlade Moussa Ibrahim je rekao da će Iman al-Obeidi, silovana Libijka dobiti kaznenu prijavu zbog klevete. Izgleda da je sada u pritvoru gdje čeka ishod istrage. Tportal za vas prati izvještavanje najboljih svjetskih medija o događajima u Libiji

15.48 Francuska šalje svog veleposlanika u Bengazi, iskusnog diplomata koji govori arapski.

15.27 Američka državna tajnica Hillary Clinton kaže da će se vojne akcije savezničkih snaga nastaviti sve dok se pukovnik Gadafi ne usuglasi s rezolucijama UN-a.

15.16
Libijsko prijelazno Nacionalno vijeće u utorak je objavilo da će održati slobodne i poštene izbore i tako zajamčiti prijelaz u demokraciju bude li Moamer Gadafi prisiljen otići s vlasti.

15.05
Misrata je pod opsadom Gadafijevih snaga koje se kreću iz nekoliko smjerova. Saveznički borbeni zrakoplovi kruže iznad, javlja CNN.

14.13
NATO je odgodio preuzimanje operativnih akcija u Libiji do četvrtka.

14.01
Libijski ministar vanjskih poslova, Moussa Koussa, krenuo je, navodno, na službeni put u Tunis, međutim, viđen je kako odlazi sa cijelom svojom obitelji noseći prtljagu pa se sumnja da bježi iz zemlje, javljaju BBC i The Telegraph.

14.00
Od 18. ožujka Gadafijeve snage su ubile najmanje 142 ljudi i ranili 1.400 u Misrati.

12.57
Američki vojni zrakoplovi tipa Thunderbolt A-10 u vodama uz obalu Misrate uništili su jedan, a oštetili dva libijska broda obalne straže, stoji u današnjem priopćenju. Libijski brodovi su bili meta zbog informacije da su nasumce gađali trgovačke brodove u luci u Misrati, javlja CNN.

12.54
Neki od libijskih izbjeglica u južnoj Italiji već su uhvaćeni kako preskaču ogradu logora u kojeg su smješteni. Talijanska vlada optužila je većinu onih koji dolaze iz Libije da iskorištavaju političku situaciju kako bi ušli u EU.

12.02
Glasnogovornik libijske vlade Moussa Ibrahim je rekao da će Iman al-Obeidi, silovana Libijka dobiti kaznenu prijavu zbog klevete.Izgleda da je sada u pritvoru gdje čeka ishod istrage, javlja The Telegraph.

11.54
Gadafijeve snage napale su pobunjeničke borce mitraljezima i granatama, nakon čega su se pobunjenici u panici, kaotično počeli povlačiti prema Bin Jawadu, javlja Reuters, a prenosi BBC.

11.39
Glasnogovornik libijskih pobunjenika poziva sudionike samita u Londonu da Gadafija privedu na sudu, a ne da mu omoguće egzil.

11.30 Španjolski ministar vanjskih poslova, Trinidad Jimenez tvrdi kako i dalje stoji opcija egzila za Gadafija.

11.23
Američki ratni brodovi i zrakoplovi su napali plovila libijske obalne straže koja su granatirala luku u Misrati. Radi se o plovilu od 12 metara. Napadom su ih prisilili da se vrate na obalu.

11.16
Okršaj pobunjenika i Gadafijevih pristaša istočno od Sirta.Libijski vođa pozvao je 'kontaktnu skupinu' nekoliko sati prije njezina sastanka u Londonu, da protiv njegove zemlje obustavi 'barbarsku ofenzivu', sličnu vojnoj kamapnji kakvu je Hitler vodio u Europi.

'Prekinite barbarsku i nepravednu ofenzivu protiv Libije' te 'ostavite Libiju Libijcima, upravo ste pokrenuli operaciju istrebljenja jednog naroda', rekao je Gadafi u poruci koju je prenijela službena agencija Jana.

'Vi u Europi i Sjedinjenim Državama ne shvaćate da je ta barbarska i zlokobna vojna operacija slična kampanjama koje je Hitler vodio osvajajući Europu i bombardirajući Veliku Britaniju', rekao je pukovnik.

Zapitao je zbog čega Zapad, umjesto što napada Libiju, ne uništi terorističku mrežu Al Kaidu, a libijsku krizu neka prepusti Afričkoj uniji.

'Libija će prihvatiti sve što Afrička unija odluči', rekao je Gadafi protiv kojeg je 15. veljače počela pobuna naroda sitog njegove 42-godišnje vladavine.

11.09
Oko 1.000 libijskih izbjeglica iskrcalo se jutros na talijanski otok Lampedusu.

10.33
'Novac, novi dom, auto, štogod želite...samo recite Vašoj kćeri da povuče što je rekla', izjavila je u intervjuu majka Libijke koja tvrdi da su je silovala petnaestorica Gadafijevih pristaša.'O nečem takvom ne smije se šutjeti', odgovor je majke Iman al-Obeidi.

10.25
BBC javlja kako se sve više Libijaca sa svih strana svijeta vraća u Libiju kako bi pomogli svom narodu.

10.21 U videu koji je objavila libijska televizija vidi se kako Gadafijev sin Khamis paradira kroz Tripoli. Snimke su puštene u javnost kako bi se prekinule glasine o njegovoj smrti. Khamis Gadafi je inače zapovjednik 32. brigade sastavljene od visoko obučenih libijskih vojnika.SAD će poslati izaslanika u Libiju koji će se sastati s pobunjenicima. Američki diplomat Chris Stevens će otputovati na uporište pobunjenika u Benghazi narednih dana, kako bi uspostavio bolje odnose s pobunjeničkim skupinama koje žele svrgnuti Gadafija s vlasti.

10.16
Zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova Haled Kaim u ponedjeljak je u emisiji talijanske televizije optužio koaliciju da želi 'podijeliti zemlju na dva dijela'. 'Koalicija svojom taktikom želi dovesti do bezizlazne situacije i podijeliti zemlju na dva dijela, što znači dovesti je do građanskog rata, rata koji bi potrajao, želi je dovesti do početka nove Somalije, što je iznimno opasna situacija', ocijenio je Kaim.

'Pobunjenici i dalje napadaju naše oružane snage. Ako nas to dovede do građanskog rata doći će do pogibije nevinih civila', rekao je. U tv-sučeljavanju s predsjednikom libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafom Abdeldžalilom, Kaim je kazao kako smatra da je pred Libijcima 'sljedeći izazov - položiti oružje i potom mirno razgovarati'.

Iman al-Obeidi, silovana Libijka
10.15 The Telegraph smatra kako će David Cameron reći kako je saveznička intervencija pružila libijskom narodu bolju šansu za demokratsku budućnost.

10.05 Pobunjenici su došli na oko 50 kilometara od Gadafijevog rodnog grada Sirta. U proteklih par dana zauzeli su nekoliko važnih obalnih gradova.Vojne snage Moamera Gadafija i njihovi pristalice otvorili su tijekom noći vatru na libijske pobunjenike na cesti istočno od Sirta, zbog čega su se bili prisiljeni povući prema gradu Bin Džavadu.

10.01 Američki A-10 i AC-130 lnadlijetaju libijski prostor.

Libijski pobunjenici koristeći svoje radio-postaje pozivaju građane na zapadu zemlje da se pridruže njihovim ustancima.

U svom prvom televizijskom obraćanju o intervenciji u Libiji, američki predsjednik Barack Obama je rekao kako vjeruje da će Libija biti opasna sve dok njezin čelnik Moamer Gadafi ne odstupi s vlasti. Obećao je Amerikancima da snage SAD-a neće zapeti u Libiji u pokušaju svrgavanja Gadafija no nije rekao i kako će vojna kampanja u Libiji završiti.

Oko 40 delegacija - saveznici, UN, NATO, Afrička unija i Arapska liga - se priprema za susret u Londonu kako bi razgovarali o aktualnoj  situaciji o Libiji, gdje će se razmotriti provedba rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 1970 (2011) i 1973 (2011).

Također će se razmotriti trenutne humanitarne potrebe te identificirati načini potpore libijskom narodu u njegovim aspiracijama za boljom budućnošću.

Na konferenciji će sudjelovati široki krug zemlja, posebice iz regije sjeverne Afrike i Bliskog istoka, a njome se međunarodna zajednica želi dodatno potaknuti za daljnje ujedinjeno i usklađeno djelovanje kao odgovor na razvoj krize u Libiji.

Uoči londonske konferencije o krizi, Velika Britanija i Francuska su pozvale Gadafijeve pristaše da odustanu 'prije nego što bude prekasno', a pozvali su Libijce za početak priprema za novu eru bez Gadafija.

Bitka za Libiju