I PUSIĆ OŠTRO SLAVONCIMA

'Siđite s ulica i ekrana i krenite raditi projekte'

02.09.2012 u 18:57

Bionic
Reading

Nakon što je Slavoncima Radimir Čačić rekao da prestanu plakati i pokažu malo sposobnosti, bukvicu im je očitala i njegova stranačka kolegica, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić

'Slavonija se žali da je zakinuta, a ne da nije ništa izgubila, nego je u poziciji da može kandidirati projekt ukupnog navodnjavanja! Trebalo bi odmah sići s ulica i ekrana i u radnoj sobi krenuti raditi projekte. Ovo je prevelik novac da biste žrtvovali poboljšanje života ljudima da si upecate neki glas', dala je jasnu poruku ministrica osvrćući se na kritike iz Slavonije na račun nove regionalne podjele Hrvatske.

Također je rekla da je većina institucija i do sada bila koncentrirana u Zagrebu, no da svatko može angažirati bilo koju instituciju za pomoć pri izradi projekta.


Kaže da to nije pitanje, već je glavno pitanje koji ćemo postotak od 13,7 milijardi kuna od 2013. do 2020. iskoristiti. 'Naš problem jest imamo li mi snage da novac u tih sedam godina iskoristimo', kaže Pusić. Novac ćemo iskoristiti na pet do sedam velikih projekata, kaže. Riječ je o željeznicama, navodnjavanju, prometnom povezivanju Hrvatske, što, potvrdila je Pusić, uključuje izgradnju Pelješkog mosta, prijelazu na alternativne izvore energije… Uz to je cijeli niz manjih projekata, od kanalizacije do vodovoda.

Pusić je za RTL rekla također da se nada da će problem s Ljubljanskom bankom biti riješen te da Slovenija neće biti zadnja država koja će ratificirati hrvatski ugovor s EU.

Komentirala je i poteze svojih kolega iz Vlade. Što se štednje tiče, nije se moglo napraviti ništa više. Jedini način za izvući se iz krize jest rast. Je li vlada napravila dovoljno, moći će se vidjeti do konca godine, to se mjeri u novim tvrtkama koje se otvaraju i novim radnim mjestima', rekla je Pusić i zaključila: 'Dok ne očistite kuću, ne možete unositi novi namještaj.'