NAGRADE REPREZENTATIVCIMA

Sića u odnosu na FIFA-ine milijune, ali...: Evo koliko će Modrić i ekipa dobiti od države

13.07.2018 u 14:52

Bionic
Reading

Ulaskom u finale Svjetskog nogometnog prvenstva Hrvatski nogometni savez (HNS) na račun je dobio 29,5 milijuna dolara. Postane li Hrvatska prvak, na računu će se naći deset milijuna više. Kakve će biti premije za igrače i stručni stožer, nije poznato. Ono što je poznato jest da reprezentativci imaju pravo na nagradu i od države

Naime, prema Uredbi o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća, svakom nogometašu - ako osvoje zlato - pripast će 120 tisuća kuna, a izbornik ima pravo na sto tisuća kuna. Pravo na nagradu imaju i djelatne stručne osobe (liječnici, treneri, fizioterapeuti…).

Za njih je ukupno propisana nagrada od 160 tisuća kuna koja se dijeli sukladno prijedlogu HNS-a, ali ona pojedinačno ne može biti veća od onoga što dobivaju nogometaši. U slučaju da Hrvatska izgubi u finalu od Francuske, svaki reprezentativac ima pravo na 70 tisuća kuna, izbornik na 60, a stručne osobe na 96 tisuća kuna.

Osvoji li zlato, država će reprezentaciji isplatiti oko 2,6 milijuna kuna, što je kap u moru od onoga što će HNS dobiti od FIFA-e.

Da bi se nagrada države isplatila, HNS u roku od 30 dana od završetka prvenstva mora podnijeti zahtjev Središnjem državnom uredu za sport.

Valja napomenuti kako se na državne nagrade ne plaća porez na dohodak, što je regulirano posebnim propisom.

  • +34
SP u nogometu, polufinale: Hrvatska - Engleska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Spomenuta uredba proteklih desetak godina nekoliko se puta mijenjala pa je nagrada prije ulaska u recesiju 2009. godine iznosila koliko i danas.

Od početka 2010. do 2018. sportaši su za zlato u ekipnim sportovima na SP-ima, koji se održavaju svake četiri godine, dobivali 50 tisuća kuna. Nakon brojnih inzistiranja Hrvatskog olimpijskog odbora da se iznosi vrate na vrijeme iz 2009. to je učinjeno početkom ove godine.

  • +30
Navijači putuju na utakmicu u Moskvu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic

Kako je nogometni savez najbogatiji sportski savez u Hrvatskoj, a nogometni reprezentativci među najplaćenijim sportašima, bit će zanimljivo vidjeti hoće li HNS zatražiti da država isplati nagradu na koju imaju pravo.