ivan malenica

Šibenik je posljednji put imao ministra u Račanovoj vladi: Tko je mlađahni HDZ-ov odlikaš i tko ga je pogurao u vruću fotelju

12.07.2019 u 17:46

Bionic
Reading

Novi ministar uprave u vladi Andreja Plenkovića po svemu sudeći bit će Ivan Malenica, mladi dekan Veleučilišta u Šibeniku i dosadašnji predsjednik HDZ-ova Odbora za upravu. Ne previše eksponiran, ali po svim tvrdnjama vrlo odan stranački vojnik zapamćen je bio po izjavi da 'nenapredovanje u karijeri jest nazadovanje', a u tu će kategoriju vjerojatno ući i ona iz prvog javnog istupa kao budućeg ministra: 'Neće mi isplivati nikakva afera'

Dobit će priliku u resoru koji je vjerojatno najgladniji za ozbiljnim zahvatima i najpogodniji kandidat za 'ozbiljne reformske promjene s ciljem postizanja veće učinkovitosti i transparentnosti', kako se sam budući ministar izjasnio kada je imenovan u stranački odbor zadužen za savjetovanje ministra. Ne zna se je li taj posao radio loše ili Lovro Kuščević nije uvažavao savjete koji su mu stizali, no opći konsenzus jest da je hrvatska javna uprava i dalje spora, jadna i nikakva - ali zato glomazna i neučinkovita te u mnogim segmentima i s ozbiljnim naznakama korupcije.

Oporba je Malenicu već posprdno ocijenila kao 'novog Karla Resslera', premda je saborski zastupnik SDP-a i načelnik Općine Tisno Ivan Klarić bio među prvima koji su mu čestitali. Njih dvojicu, naime, veže prijateljstvo iz školskih dana.

Jedan od najmlađih ministara

Budući ministar uprave idućeg tjedna napunit će 34 godine i bit će jedan od najmlađih ministara u hrvatskoj povijesti. Porijeklom je iz Miljevaca kod Drniša, u Šibeniku je završio osnovnu i srednju školu, a potom i Pravni fakultet u Splitu 2008. godine. Na Veleučilištu u Šibeniku godinu kasnije počinje kao asistent, od 2013. radi kao predavač u predmetima Upravno pravo i Upravno procesno pravo, a krajem 2017. godine postaje i dekan.

Šibensko veleučilište u njegovu mandatu solidno se razvija i upravo je pred otvaranjem trećeg studija, što znači da se stvaraju preduvjeti za prerastanje u status sveučilišta. Friški mladi dekan pokrenuo je kampanju 'Studiraj u Šibeniku' s ciljem privlačenja studenata, a dosta je angažiran oko izgradnje studentskog doma i kampusa.

  • +3
Ivan Malenica Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U Zagrebu upisuje poslijediplomski studij na smjeru Javno pravo i uprava te paralelno završava Političku akademiju Zaklade hrvatskog državnog zavjeta (skraćeno: Zaklade HDZ-a). Oženjen je i upravo nedavno dobio je drugo dijete.

U malom gradu poput Šibenika nije teško proniknuti i u obiteljsko stablo: njegov otac Ante poznat je kao umirovljeni dugogodišnji direktor tvrtke Šibenik ceste i član HDZ-a, dok je stric Frane Malenica jedan od osnivača Hrvatske narodne stranke u tom gradu. U doba dok je lijeva koalicija vladala Šibenikom on postaje direktor komunalne tvrtke Vodovod i odvodnja, no ondje ga zadržavaju i HDZ-ovci.

Pogurao ga Burić?

Samog Ivana Malenicu HDZ je u siječnju prošle godine imenovao za predsjednika Odbora za upravu, a donedavni ministar Lovro Kuščević postavio ga je u nekoliko savjetodavnih vijeća i radnih tijela. Medijima ga je opisao kao mladog stručnjaka i objasnio da se s njime 'konzultirao oko nekih zakonskih rješenja'.

Po stranačkoj liniji Maleničina karijera također se razvijala poprilično mirno i pravocrtno: najprije je dvije godine bio šef Mladeži HDZ-a Šibensko-kninske županije te član predsjedništva Mladeži HDZ-a, a potom ga 2017. s terena kandidiraju i za državnog tajnika u Ministarstvu uprave - no prednost ipak dobiva Josipa Rimac. Eto ga sada znatno iznad nje, po neslužbenim objašnjenjima zahvaljujući utjecaju šibenskog gradonačelnika Željka Burića i tamošnjeg HDZ-a. Novi ministar uprave, naime, po nepisanom pravilu o zadovoljavanju regionalnih kvota pripao je Dalmaciji, a Šibenčani su ovdje nadjačali Splićane i Dubrovčane.

I to nakon dugih 18 godina.

'Šibenik je posljednji put imao ministra u Račanovoj vladi, Marija Kovača, ali i on je trajao samo otprilike mjesec dana. Ivan Malenica je obrazovan, mlad i perspektivan čovjek koji iza sebe ima iznimne rezultate i kao takvog ga je prepoznao premijer', kazao je za tportal predsjednik šibensko-kninskog HDZ-a Nediljko Dujić. Kaže da ga nije direktno kandidirao ovaj ogranak, nego je Malenica naprosto 'bio raspoloživ na nacionalnoj razini'.

'Očekujem da će kao ministar raditi u korist cijele države, a to će valjda biti dobro i za Šibenik', dodao je Dujić.