VREMENSKA PROGNOZA

Sezona grijanja može početi!

09.10.2009 u 17:01

Bionic
Reading

Nakon dosadašnje iznadprosječne topline u sljedećem tjednu listopad će nam pokazati kako zna imati i hladnijih dana i razdoblja. Pad temperature diljem zemlje bit će tijekom vikenda, a još zamjetniji početkom sljedećega tjedna

Prognoza za četiri tjedna

Prognoze za sljedeća četiri tjedna upućuju na iznimno veliku vjerojatnost (može se čak reći i gotovo sigurno!) negativnog odstupanja srednje tjedne temperature zraka u prvom tjednu (od 12. do 18. listopada).

U tjednu nakon (od 19. do 25. listopada) očekujte lagano zatopljenje, ali će temperatura još vjerojatno biti malo niža od prosjeka ili oko njega.

Prognoze za sljedećih šest mjeseci

Još uvijek važeće prognoze (od sredine rujna, nove će biti sredinom listopada) za sljedećih šest mjeseci, od listopada do ožujka, diljem Hrvatske upućuju na relativno veliku vjerojatnost za nastavak iznadprosječne topline, ili barem prosječne srednje mjesečne temperature za svaki mjesec. Oborine će, prema prognozama, vjerojatno biti u granicama prosjeka, pa čak i više od njega, pri čemu se ne može još tvrditi kako će biti raspoređene i koje vrste.

U posljednjem listopadskom tjednu izgledno je ponovno zamjetnije zatopljenje. No toplini poput ovotjedne (od 5. do 11. listopada) nemojte se nadati. Uostalom, u ovome je tjednu mjestimice bilo i gotovo rekordno toplo za ovaj dio listopada. Na Plitvičkim jezerima je, primjerice u četvrtak, izmjereno čak 26 stupnjeva Celzija, u Zagrebu u Maksimiru 27, na Plesu čak 28, a u Osijeku i 30 stupnjeva. U sljedećemu tjednu možda se mjestimice ponove rekordi u najvišoj dnevnoj temperaturi, ali suprotni od ovotjednih.

Nakon svega, listopad će, unatoč sljedećemu tjednu, vjerojatno u većem dijelu Hrvatske biti prosječan po temperaturi zraka, u mnogim mjestima i topliji od uobičajenoga, koji se, prema standardima Svjetske meteorološke organizacije, još uvijek računa iz razdoblja 1961-1990.

Zahlađenje u ovom dijelu godine nije ni neobično niti alarmantno

Dakle, na Jadranu u sljedećem tjednu valja očekivati probleme u prometu zbog jake i olujne, gdjegod vjerojatno na udare i orkanske bure.

Diljem kopnene Hrvatske sezona grijanja vjerojatno će početi, ili će barem biti uvjeta za njezin početak. Pritom će u višem gorju snijega mjestimice biti već potkraj ponedjeljka, a u utorak i srijedu, uz daljnji pad temperature, vjerojatno i niže. Povremena lepršanja snježnih pahulja nisu posve isključena ni u nekim nizinama.

Valja naglasiti da zahladnjenje u ovom dijelu godine nije ništa neobično ni alarmantno. Uostalom, prosječan početak hladnijeg dijela godine u Zagrebu je, primjerice, sredinom listopada, a i naši stari su to odavno spoznali i povezali to s blagdanom svetoga Luke...

Tekst je objavljen na
www.hrt.hr, a tportal ga prenosi u suglasnosti s gospodinom Vakulom.