sastanak na vrhu

Seul želi još razgovarati s Pjongjangom o pripremama za summit u travnju

16.03.2018 u 21:33

Bionic
Reading

Južna Koreja objavila je u petak da tijekom ožujka želi obaviti razgovore na visokoj razini sa Sjevernom Korejom radi priprema susreta na vrhu u travnju i da bi se južnokorejski predsjednik Moon Jae-in u svibnju mogao sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom prije njegova planiranog susreta sa sjevernokorejskim čelnikom Kimom Jong-unom

Trump je potvrdio svoj plan da se sastane s Kimom do kraja svibnja kako bi razgovarali o nuklearnim aktivnostima Sjeverne Koreje u telefonskom razgovoru u petak s Moonom, a dvije Koreje će do kraja travnja održati susret na vrhu u Panmunjomu na njihovoj granici gdje je potpisano primirje nakon Korejskog rata.

U priopćenju Bijele kuće stoji da su Trump i Moon razgovarali o pripremama za predstojeće aktivnosti s Pjongjangom i suglasili se da su 'konkretne akcije', ne riječi, ključne za denuklearizaciju Korejskog poluotoka.

Rekli su kako 'je svjetlija budućnost moguća za Sjevernu Koreju ako odabere ispravan put'.

Ranije je Moonov predstojnik ureda Im Jong-seok rekao kako će predloženi razgovori Sjever-Jug krajem ožujka pokriti ključne teme na dnevnom redu i druge pojedinosti budućeg summita između Moona i Kima.

'Odlučili smo skratiti dnevni red na denuklearizaciju korejskog poluotoka, osiguranje trajnog mira i smirivanje vojnih napetosti te novi, svježi put naprijed u međukorejskim odnosima', rekao je Im Jong-seok, šef južnokorejskog tima za pripremu summita.

  • +4
Kim Jong Un Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Dodao je da bi se Moon mogao sastati s Trumpom nakon međukorejskog sastanka na vrhu, a prije Trumpova sastanka Kimom u svibnju.

Američki je predsjednik 9. ožujka neočekivano prihvatio poziv na sastanak s Kimom, no mjesto i vrijeme zasad nisu određeni.

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho sastao se u petak u Stockholmu sa Stefanom Lofvenom, premijerom Švedske koja je ponudila posredovanje u mogućim pregovorima između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Švedska bi mogla imati ključnu ulogu kao komunikacijski kanal između SAD-a i Sjeverne Koreje: skandinavska zemlja ima diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom od 1970. i predstavlja američke diplomatske interese u Pjongjangu.

FOTO PREGLED tjedna

Pogledajte koji su događaji obilježili tjedan

Pogledaj galeriju