napetost raste

Seul u strahu od novog nuklearnog pokusa u Sjevernoj Koreji

05.07.2017 u 07:59

Bionic
Reading

Južnokorejski ministar obrane rekao je u srijedu kako vjeruje da postoji velika vjerojatnost da Sjeverna Koreja uskoro izvede šesti nuklearni pokus nakon što je dan ranije prvi put uspješno lansirala interkontinentalni balistički projektil

'Krajnji cilj Sjeverne Koreje je da svoju nuklearnu silu pretvori u oružje, pa stoga smatram da postoji velika vjerojatnost da se to dogodi', rekao je ministar Han Min-koo na parlamentarnom brifingu, odgovarajući na pitanje zastupnika vjeruje li da će Sjeverna Koreja uskoro izvesti nuklearni pokus.

'Znamo da su uvijek spremni za izvođenje nuklearnih pokusa, ali za sada nismo otkrili nikakve neuobičajene znakove', dodao je Han.

Sjeverna Koreja objavila je u utorak da je prvi put uspješno testirala novorazvijeni interkontinentalni balistički projektil koji bi mogao doseći SAD, što je izazvalo velike kritike međunarodne zajednice.

Američki državni tajnik Rex Tillerson potvrdio je da je doista bila riječ o interkontinentalnom projektilu, pozivajući na 'globalnu akciju' protiv te globalne prijetnje.