CRNI FOND HDZ-A

Sesvečan s Market medijom uhodao put Fimi mediji

21.11.2011 u 08:46

Bionic
Reading

Određujući Damira Sesvečana za pravnog zastupnika HDZ-a tijekom istrage otvorene protiv te stranke, Jadranka Kosor dovela je u prilično neugodnu situaciju tog saborskog zastupnika iz Vrbovca. Naime, tvrtka Market media, koju je Sesvečan osnovao i bio njezin direktor, spomenuta je dosad u istrazi kao agencija s kojom je HDZ poslovao do parlamentarnih izbora 2003. godine, nakon čega je u igru ušla Fimi media Nevenke Jurak

Sesvečanove agencije sjetio se u jednom od svojih prvih iskaza USKOK-u bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, navodi riječki dnevnik. Ističe se da je, doduše, Barišić krivo zapamtio ime tvrtke, pa je govorio o Max mediji. Ali, da se doista radi o Market mediji, sugerira činjenica da je Barišić rekao da je vlasnik bio Franjo Maletić, nedavno umirovljeni predsjednik uprave Vjesnika, otkriva Novi list

Agenciju Market media utemeljili su u siječnju 2003. godine Sesvečan, koji je imao 60 posto vlasničkog udjela, i Zdravko Frleta, HDZ-ov pomoćnik ministra gospodarstva od 1998. do 2000, koji je bio 40-postotni vlasnik. Maletić je postao direktor te tvrtke sa sjedištem u zagrebačkoj Šenoinoj ulici. Četiri mjeseca kasnije Maletića je na direktorskom položaju zamijenio Sesvečan, a početkom 2004. Sesvečan je za 12 tisuća kuna prodao Maletiću sav svoj udjel u Market mediji. Barišić je u svojem iskazu opisao istražiteljima, što je prethodilo fatalnom povezivanju HDZ-a s Fimi medijom.

– HDZ je imao agenciju koja se zvala Max media, direktor je bio Franjo Maletić, prema mojim saznanjima on je sada direktor Vjesnikove tiskare. Od te Max media HDZ je imao više štete nego koristi, a pod tim mislim da su od te agencije ostali veliki dugovi, radilo se o iznosu od tri do tri i pol milijuna kuna, ispričao je nekadašnji moćni HDZ-ov rizničar.

Barišić je evocirao i razgovor što ga je nakon dobijenih parlamentarnih izbora imao s Ivom Sanaderom i Maletićem.

'Ja sam bio prisutan na sastanku na kojem su bili i Ivo Sanader i Franjo Maletić koji je rukovodio tom agencijom. Razgovarali smo o gašenju Max medije, a Maletić je rekao da se prvo moraju podmiriti dugovi. Na tom je sastanku Sanader, kako je to i običavao činiti, meni rekao da se to riješi. Logičan nastavak svega bio je angažman Fimi medije i Nevenke Jurak. Mislio sam žena nema posla, Fimi media je u financijskim problemima, ona je već puno pomogla stranci, pa bi sad HDZ mogao pomoći i njoj i osigurati joj poslove«, kazao je Barišić USKOK-u.

Ako je sve to istina, ako je Market medija bila HDZ-ova agencija, onda je Sesvečan kao njezin direktor nužno blisko surađivao s Brankom Pavošević koja se 2003. godine zaposlila kao šefica računovodstva HDZ-a, čiji je iskaz temelj istrage protiv te stranke. Otkad je postavljen za pravnog zastupnika HDZ-a, Sesvečan ne želi ništa govoriti u javnosti. Možda razlog leži upravo u navedenoj činjenici. Inače, od ljudi bliskih Sesvečanu može se čuti da se on nadao barem trećem mjestu na HDZ-ovoj listi u drugoj izbornoj jedinici jer bi mu ono jamčilo treći uzastopni zastupnički mandat.

Međutim, Sesvečanu je Jadranka Kosor dodijelila tek šesto mjesto, premda je 2007. bio četvrti iza Andrije Hebranga, Damira Polančeca i Gordana Jandrokovića kojih više nema na listi u toj jedinici. Prije četiri godine HDZ je u drugoj jedinici osvojio pet zastupnika, a ankete im sada predviđaju samo tri. Dakle, pravni zastupnik HDZ-a vjerojatno se neće plasirati u hrvatski parlament.