SRBIJANSKI PRESS

Sestre u centru Beograda umrle od gladi

02.07.2009 u 11:02

Bionic
Reading

Sestre Siglida Janković (90) i Marija Mustafić (86), koje je beogradski poštar pronašao mrtve u stanu, umrle su od gladi i iznemoglosti, a Marijin sin Zdenko u stanju teškog psihičkog rastrojstva prebačen je u bolnicu

Sestre Siglida Janković (90) i Marija Mustafić (86), koje je poštar pronašao mrtve u stanu u Knez Danilovoj ulici u centru Beograda, najvjerojatnije su umrle od gladi. Marijin sin Zdenko Radović (52) u teškom psihičkom i fizičkom stanju prebačen je u bolnicu.

Obiteljska tragedija otkrivena je jučer prijepodne kada je poštar došao uručiti mirovine Mariji Mustafić i Siglidi Janković. Marija je bila teško pokretna, a Siglida skoro nepokretna, dok je Zdenko imao distrofiju mišića i bolovao od šizofrenije.

Poštar Slaviša D. pozvonio je na vrata njihovog stana na šestom katu te sam otvorio vrata znajući da su u stanu teško bolesne starice. 'Čim sam odškrinuo vrata, vidio sam tijela na podu. Iz susjedne sobe čula se neka buka, bilo je očito da je netko tamo. To mi je bilo čudno, pa sam odmah otišao do susjeda da pozovemo policiju', rekao je Slaviša D.

Policija je stigla za nekoliko minuta. Ušli su u stan i tamo zatekli tijela dviju starica, koje su ležale jedna preko druge. U sobi je bio Zdenko, fizički iznemogao i u teškom psihičkom rastrojstvu. Prebačen je u bolnicu.

'Na tijelima nema tragova nasilja, a u stanu nema tragova premetačine. Starice su vjerojatno preminule od gladi, iznemoglosti i bolesti. Moguće je da je Zdenko, kada je vidio da su majka i tetka umrle, skinuo njihovu odjeću i ostavio ih gole, jednu preko druge. Uzrok smrti znat ćemo nakon obdukcije. Pretpostavlja se da su preminule nedavno, s obzirom da se tijela nisu počela raspadati', saznaje Press u policiji.

Susjed kaže da je Zdenko jedva govorio dok su ga iznosili. Bio je u lošem stanju. On se, inače, slabo kretao, a rođen je s kraćim rukama i nogama. Molio je susjede da mu pomognu sići niz stepenice i da ga prenesu do ulice. 'Nismo ga nikad odbijali, premda je znao biti agresivan', priča susjed, dodajući da je Zdenko često bacao lonce i pune boce s prozora na ljude i automobile parkirane pod prozorom.

'Uvijek je gađao bebe u kolicima jer je govorio da to nisu ljudi nego roboti-droidi. Meni je jednom rekao da će me rasjeći nožem, a da moja krv neće biti crvene boje, nego zelene jer sam ja vanzemaljac. Prije godinu dana jednu susjedu je napao nožem, prosio je, stanari su ga prijavljivali, ali ništa nije vrijedilo', pričaju susjedi.

Zdenkovu majku Mariju viđali su povremeno, kada bi odlazila u trgovinu, a Siglida je uglavnom bila u stanu. Doselili su se prije desetak godina iz Mirijeva, gdje su prodali stan i kupili ovaj u centru grada.

'Marija je hodala sa štapom, sretali smo je u trgovini. Njih dvije su imale mirovine, a dobivale su i neke invalidske dodatke. Ponekad ih je posjećivala jedna djevojka, koja im je pomagala u kući i za koju je Marija rekla da joj je pomoćnica', kaže jedna stanarka, dodajući da nitko nije čuo buku u zgradi. Čudno je bilo samo to što Zdenko nekoliko dana nije bacao lonce s prozora.