UŽAS U ŠIBENIKU

Sestre si peglale kosu kraj dehidriranog, umirućeg pacijenta

14.10.2011 u 09:56

Bionic
Reading

Zbog odnosa dijela osoblja odjela neurologije šibenske opće bolnice prema pacijentu Timošenku Eraku iz Pirovca koji je na tom odjelu umro u 55. godini života, šesti dan nakon što je doveden, na nogama je bio cijeli odjel neurologije

Na neprofesionalno liječenje i neprimjeren odnos još za vrijeme boravka njihovog oca, supruga i brata žalila se obitelj preminulog pacijenta.

Ravnatelj bolnice dr. Željko Burić
tražio je očitovanje voditelja odjela. Prema očitovanju, stručna pogreška nije napravljena, ali se priznaje da je bilo određenih propusta u ponašanju zbog čega su suspendirane dvije sestre. 'Sestre su s 'elitnog dijela' jedinice intenzivnog liječenja premještene na rad u smjenama', kaže ravnatelj Burić, a na pitanje je li to po njemu dovoljna 'kazna' kazao je da je sve riješeno unutar službe i o tome ništa nije znao sve do upita unatoč praksi da se o prigovorima obavještava i ravnatelj.

Timošensko Erak u Opću bolnicu Šibenik dovezen je 21. rujna. Prema laičkom mišljenju obitelji, s obzirom da mu je pozlilo, da je izgubio osjećaj desne ruke i šepao na desnu nogu, a usne su mu bile zakrivljene, doživio je moždani udar, no liječnici su konstatirali začepljenje krvne žilice u mozgu uslijed slabe cirkulacije.

Dva dana kasnije čovjeku je bilo bolje, no treći nije izgledao dobro pa je obitelj tražila da mu se izmjeri temperatura. 'Sestre su mi rekle da mu sama izmjerim temperaturu, a one su istovremeno jedna drugoj peglale kosu. Sljedeći dan tatu smo zatekle u katastrofalnom stanju. Kad smo ušle u sobu u kojoj je ležao bio je sav ispovraćan, dehidriran, a pored njega je stajala posudica za povraćanje. Sestre ga nisu ni pogledale cijeli dan nego su pušile u svojoj sobi! Zar nije sramota da bolesnik koji povraća cijeli dan nije dobio ni žličicu čaja, ni bilo kakvu pomoć već je ispovraćan i sav izmokren ležao u polu svijesti, a infuziju je dobio nakon naše intervencije. A kad smo se žalile neurokirurgu dr. Alenu Gulinu zbog peglanja kose i pušenja kazao nam je da su samo dvije sestre na odjelu pa nemaju previše vremena za svakog pacijenta, a uostalom, zašto ne bi uređivale kosu ako imaju vremena!', tužna i ogorčena ispričala je Timošenkova kćer Smilja.

Obitelj je i sljedećeg dana dočekao šok jer otac i suprug nije bio u istoj sobi već u sobi za liječenje moždanog udara uz objašnjenje da je doživio drugi moždani udar tog dana, a prvi, kako su i same pretpostavile, onog dana kad je dovezen u bolnicu. 'Ne mogu vjerovati da su tek šesti dan na CT-u vidjeli moždani udar od pred šest dana! Da su ga vidjeli onda mogli su spriječiti ovaj drugi – koban! Tata je bio u komi s mrtvim mozgom, a liječnik nam je rekao da će vjerojatno umrijeti, ali ako vozim mogu još otići sa snimkama u Split da neurolozi vide mogu li ga operirati. Naravno da tada više nisu mogli. To što su mu učinili doista je sramotno', optužile su neke djelatnike neurologije Opće bolnice Šibenik kćer Smilja, supruga Anđa Erak i sestra Gordana Barić.

Iako je po riječima obitelji ključno bila krivo postavljena dijagnoza u samom startu jer se operacijom mogao spasiti život, a na pregled u Split nije poslan na vrijeme, u očitovanju liječnika ističe se da je prvi snimljeni CT mozga opisan kao uredan. 'Uvidom u kompletnu medicinsku dokumentaciju i nakon razgovora sa svim osobljem odjela smatram da nije napravljena niti jedna stručna greška, ali nažalost, bilo je određenih propusta u ponašanju. Zbog toga su uvedene određene sankcije među sestrama', zaključuje voditeljica Odjela neurologije prim. dr. Anka Aleksić Shihabi.

A prozvani dr. Alen Gulin
priznaje kako je pokušao opravdati sestre, ali iskazuje i žaljenje ukoliko je svojim pristupom na bilo koji način uvrijedio obitelj. No, obitelj Erak se ne miri, pa će sa svim snimkama i dokumentacijom i u inozemstvo kako bi potvrdili ili opovrgli liječničku pogrešku.