ZAJEDNO SU JAČI

Šest sila raspravlja o novim sankcijama za Iran

09.04.2010 u 11:38

Bionic
Reading

Veleposlanici Kine i pet vodećih sila svijeta u četvrtak su prvi put razgovarali o mogućim novim sankcijama za Iran, koji odbija prekinuti proces obogaćivanja urana i početi pregovore o svom spornom nuklearnom programu

Nakon skoro trosatnih razgovora, ruski veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin novinarima je izjavio da se 'svi slažu da je to bila dobra rasprava'.

Čurkin je, međutim, upozorio da su se o prethodne tri rezolucije o uvođenju sankcija Iranu vodili teški pregovori te da očekuje teške pregovore i o četvrtoj rezoluciji.

'Mislim da nitko od nas ne želi uvođenje sankcija. Ono što želimo je diplomatsko rješenje, a Iranu je ponuđen niz konstruktivnih prijedloga. Pa, ako Iran želi pregovore onda treba i početi pregovarati', kazao je Čurkin.

SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina usvojile su 'dvojni pristup' - korištenje diplomacije i sankcija kako bi se Iran primorao na prekid obogaćivanja urana i pregovore o svom nuklearnom programu. Više od četiri godine, šest spomenutih zemalja nije polučilo uspjeh usprkos brojnim inicijativama.

Novi kineski veleposlanik u UN-u Li Baodong je kazao da 'dvojni pristup' u stvari naglasak stavlja na diplomaciju i najavio novi sastanak 'šestorke' sljedeći tjedan.

Kina i Rusija tradicionalno se protive sankcijama iako su podržale prve tri rezolucije o sankcijama. Obje zemlje opetovano ponavljaju da još uvijek ima prostora za pregovore s Iranom.

Kina iz Irana uvozi 11 posto svojih energetskih potreba, a prošle je godine postala najveći trgovinski partner Teherana.