VALJA OPRATI SAVJEST

Šest milijardi eura EU-a za demokratizaciju Magreba

09.03.2011 u 14:31

Bionic
Reading

Moralno prisiljena da čini pokoru zbog suradnje s autoritarnim, nedemokratskim i korumpiranim režimima južne obale Mediteranskog mora, Europska unija odlučna je u tome da pokaže novu demokratizacijsku politiku pomoći u odnosima s tim zemljama

Instrument će biti Udruženje za demokraciju i prosperitet koje je jučer odobrila Komisija i koje je predsjednik José Manuel Durão Barroso nazvao 'katalizatorom za demokratske promjene i transformaciju regije'.

Plan, koji predviđa šest milijardi eura za programe promicanja ljudskih prava, ekonomskog razvoja i konsolidacije demokratskih institucija, ide ovaj petak na prvo usuglašavanje europskih čelnika.

U trenutku kada se arapske zemlje javljaju kako bi se demokratizirale, EU se gleda u ogledalo i ima se zašto sramiti: sve ono što se sada predlaže, naročito na području poštivanja temeljnih ljudskih prava, nije važilo do prije par mjeseci kada su prioritet imali financijski interesi, kako diktatora, tako europskih investitora i čelnika.

Sredstva su predviđena za hitnu pomoć kao što je 30 milijuna eura humanitarne pomoći te još 17 milijuna za demokratsku tranziciju Tunisa, sve do mjere dugotrajne namjere, kao što su poticaji za studente i za znanstvenike (program Erasmus Mundus) ili liberalizacija za proizvode tuniskih ili marokanskih ribara, što jako smeta, recimo, španjolskim ribarima u Andaluziji.

Komisija potiče Europsku investicijsku banku da sve u svemu uloži šest milijardi tijekom idućih tri godine te da se statut Europske banke za razvoj proširi tako da obuhvati zemlje Magreba.

Dok uvodi te mjere, EU ne gubi iz vida libijsku krizu, pa se proučavaju sve moguće mjere blokade investicija Moamera Gadafija koji ima, između ostalog, sedam i pol posto dionica Juventusa ili tri posto dionica Pearsona, izdavača Financial Timesa.

Uoči sastanka na vrhu od ovoga petka, posebna delegacija boravi u Tripoliju, vodi je Agostino Miozzo, iz ureda za hitne situacije, a njemu je direktor ureda za Europu u libijskom ministarstvu vanjskih poslova, Ahmed Jarrod, kazao da bi bilo važno da Libiju što prije posjeti delegacija UN-a.

Michael Mann, glasnogovornik Catherine Ashton, podsjetio je da se odluke donose u Bruxellesu i da je politika EU jasna te je izražena u riječima predsjednika Komisije Barrosa: 'Gadafi mora otići.'